De aller fleste har en eller annen form for reiseforsikring med seg på ferieturen.
Tyverier er én av tingene en slik forsikring kan hjelpe deg med. Men da må først og fremst to vilkår være oppfylt:
- Det må ikke være noen tvil om at det faktisk dreier seg om et tyveri.
- Tyveriet må ikke være din skyld.
Her er hva vi har lært om hva du ikke bør gjøre på ferien din, for å være sikker på å få mest mulig ut av forsikringen din.

1. Ikke gå fra verdisaker på hotellrommet
Mange hotellrom har en safe. Bruk den! For blir du frastjålet verdisaker og kontanter som ligger løst på hotellrommet, kan hele erstatningen avkortes. Det betyr at du ikke får et rødt øre fra forsikringsselskapet.
Det så vi et eksempel på da en mann ble frastjålet 25.000 som lå i en konvolutt i en kommode i en ferieleilighet i Barcelona. Han fikk nylig fikk avslag i Finansklagenemnda, og derfor ingenting tilbake fra forsikringsselskapet.
Har du en låst koffert kan du få noe erstattet. En kar som ble frastjålet 4.000 kroner fra en slik i Pattaya i Thailand fikk halvert erstatningen sin etter en runde i nemnda, mens forsikringsselskapet egentlig ville avkorte hele.
Men det er uansett en dårlig idé å legge igjen kontanter, da forsikringsselskapene har maksgrenser som er ganske lave.
LES MER: Ikke legg igjen kontanter og smykker på hotellrommet

2. Ikke stol på låste biler
Mange reiseforsikringer har egne vilkår om hvordan verdisaker skal oppbevares i bil. For eksempel at de skal låses inne i rom uten vindu, i praksis hanskerom og låste skibokser. Eventuelt kan du ikke oppbevare verdisaker i bilen i det hele tatt.
En kar i Miami la fra seg en iPad og en Macbook i en «gjemt» sekk i baksetet i leiebilen hans, da han skulle på stranda. Dette ble stjålet, og han mista all erstatning.
«Sikrede hadde flere enkle handlingsalternativer» mener Finansklagenemnda, som tillater forsikringsselskapet å nekte erstatning.
LES MER: Stor økning i antall innbrudd hos norske feriebilister

3. Ikke heng fra deg jakka
Reiseforsikringer krever at du holder verdisakene dine under tilsyn. Henger du fra deg jakka i en garderobe, har du ikke det.
Vi har for eksempel sett hvordan en familie hang fra seg jakker for 15.000 kroner i et lekeland, og da de var borte da familien skulle hjem, nektet reiseforsikringen å betale en eneste krone.
Er garderoben bevokta, eller du bruker et låst skap, kan du slippe billigere unna. Men har du dyre jakker bør du uansett holde dem i nærheten, og du bør aldri gå fra verdisaker i jakkelommene. Vi har nemlig også sett hvordan en kvinne ble frastjålet bilen, da nøklene lå i jakka som ble stjålet.
LES MER: Ikke legg igjen jakker og nøkler i ubevokta garderober

4. Ikke glem igjen noe
Som nevnt må det ikke være noen tvil om at gjenstanden faktisk har blitt stjålet. Reiseforsikringen dekker ikke ting du mister, og har du først glemt noe som så har blir stjålet, kan du også bare glemme å få hjelp.
En kvinne som glemte ringen sin på hotellrommet i Kiel fikk beskjed fra hotellet om at den ikke lå der hun trodde hun hadde glemt den. Reiseforsikringen brydde seg ikke om hvorvidt ringen faktisk var stjålet eller ikke, da kvinnen uansett hadde glemt den.
Blir noe du glemmer igjen senere stjålet, kalles det «ulovlig tilegnelse av hittegods». Dette dekker ikke reiseforsikringer. Du må ha gjenstanden i din «besittelse» om forsikringen skal hjelpe deg.
LES MER: Reiseforsikringen dekker ikke tyveri av gjenglemte gjenstander

5. Ikke legg fra deg ting på stranda
Hvor du skal gjøre av verdisaker på stranda når du skal bade, er en klassisk problemstilling. Den beste løsningen er å unngå hele problemet: Ikke ha med deg verdisaker på stranda.
Som sagt må du ha verdisakene under oppsyn for å få hjelp av forskringen. Og er du ute og bader mens smykkene dine ligger i skoen din på stranda, har du ikke det. Da må du i så fall få noen andre fra reisefølge til å følge med på dem.
- Den som reiser alene, har litt mer handlingsrom på stranden før avkorting, men da blir det gjerne vurdert om gjenstanden var nødvendig å ta med på stranda, har daværende pressetalskvinne i Tryg, Heidi Tofterå Slettemoen, fortalt Dinside.
LES MER: Pass på tingene dine på stranda

6. Ikke sovne på flyplassen
Det er slettes ikke uvanlig å se slitne, sovende turister på flyplasser. Men de har ett problem: Med øynene lukket og hodet langt inne i drømmeland, kan de ikke følge med på verdisakene sine.
En kar som sovna på en flyplass i India ble frastjålet bagen sin, som blant annet inneholdt en dyr klokke. Forsikringsselskapet mente han derfor ikke fulgte godt nok med, og avkortet erstatningen med 75 prosent.
De viste blant annet til at klokka kunne befunnet seg på armen hans, og bagen i armene hans, men aller helst burde han ikke ha sovet i det hele tatt.
LES MER: Da nordmannen sovnet, ble han liggende med ryggen til bagen

7. Ikke stol på dørvakter
Det er du som må passe på verdisakene dine. Eller noen som har et midlertidig ansvar for dem, for eksempel ansatte i hotellresepsjonen.
Dørvakter på KFC er i alle fall ikke gode nok, fikk vi fastslått, da en nordmann ble frastjålet sekken sin med fotoutstyr til 12.500 kroner der. Han skulle bare bestille mat, og antok at dørvakta holdt øye med sekken, men da han kom tilbake var den borte vekk.
Han fikk avkortet erstatningen sin med 70 prosent.