Fråtset i hageslangen

Drakk seg ihjel på vann.

51-åringen døde av hjertestans etter vannforgiftning.
51-åringen døde av hjertestans etter vannforgiftning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I England har en vannoholiker drukket seg til døde - på vann. 51-åringen, som var autistisk og bodde på pleiehjem, har slitt med sin vannavhengighet i over 30 år.

Familien hadde lenge etterlyst bedre sikring rundt hageslangen, uten at sikringstiltak ble gjennomført, ifølge den britiske avisen Mail Online. Nå går avdødes familie ut i britiske media og kritiserer pleiehjemmet for ikke å ha passet godt nok på, etter at 51-årige Andrew Else ble funnet liggende søkkvåt og livløs i pleiehjemmets hage.

Les også: Drakk ti liter vann og døde

- Her var noe som gjorde at han lett kunne drikke flere liter vann veldig raskt. Det var åpenbart at Andrew drakk av den (hageslangen, red anm.), men ingen tok avgjørelsen å skru den av, uttaler avdødes bror til Mail Online.

Vannforgiftning

Andrew Else døde av vannforgiftning - en tilstand som kalles hyponatremi - etter å ha drukket flere liter vann på kort tid. Overkonsumet av vann gjorde at natriumnivået i blodet ble lavt - noe som forårsaket hjertesvikt.

Hyponatremi kan forårsakes av både natriummangel og vannoverskudd, eller en kombinasjon av disse - som er den vanligste årsaken. Ifølge Pasienthåndboka, er den vanligste typen hyponatremi en som kalles hypoton hyponatremi. Dette kan typisk oppstå ved alvorlig hjertesvikt, leversvikt eller nyresvikt. Det kan også skyldes uttørking, for eksempel etter svetting i sterk varme. Ved overdreven vanntilførsel uten samtidig saltinntak, kan det oppstå en uttynningseffekt med lave natrium-verdier i blodet.

En annen vanlig årsak til hyponatremi er høyt blodsukker. En stigning i blodsukkeret trekker natrium ut av blodvæsken og inn i cellene. Mange medisiner, eksempelvis vanndrivende medisiner eller antidepressiva, kan også forstyrre saltbalansen i kroppen og forårsake hyponatremi.

Eldre mest utsatt

Forekomsten av vannforgiftning er størst hos eldre. Også bruk av antidepressive, antipsykotiske og stemningsstabiliserende legemidler har vært forbundet med utvikling av hyponatremi, ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Les også: Ble hjerneskadd etter slankekur med mye vann og lite salt

Se opp for disse symptomene

Vannforgiftning kan i alvorlige tilfeller påvirke hjernen og føre til bevissthetsforstyrrelser. Dersom forgiftningen opstår raskt, over mindre enn to døgn, kan symptomer som koma, kramper og åndedrettsstans oppstå.

Dersom forgiftningen kommer mer snikende, kan symptomene være mer beskjedne og diffuse, og det kan være vanskelig å oppdage. Eksempler på vannforgifning som kommer langsomt, kan være kvalme, tap av matlyst, hopdepine og konsentrasjonsvansker. Det kan også utvikle seg til akutt forvirring og hallusinasjoner.

Advarer mot tørrdrukning

Andrew Else utviklet vannavhengigheten etter å ha lidd av magesmerter i 20-årene. Han kunne strekke seg til det ekstreme for å tilfredsstille sin store lyst på vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer