Fredager den beste dagen på børsen

Det er den ukedagen som gir best avkastning, viser fersk undersøkelse.

Bedre humør på fredager? Det kan være noe av forklaringen på hvorfor fredager er de beste dagene på børsen, sier daglig leder i Nordnet Bank Anders Skar. Foto: Nordnet
Bedre humør på fredager? Det kan være noe av forklaringen på hvorfor fredager er de beste dagene på børsen, sier daglig leder i Nordnet Bank Anders Skar. Foto: Nordnet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat som at vi vet hvilken ukedag bensinen er billigst, har det nå blitt undersøkt hvilken dag på børsen som gir best avkastning på pengene.

Nettmegleren Nordnet har undersøkt avkastningen på Oslo Børs hver eneste børsdag i perioden januar 1996 til desember 2010 og fant at fredager var den klart beste dagen å handle aksjer på dersom du skal velge én ukedag.

Men akkurat i dag, nyttårsaften, er børsen stengt selv om det aldri så mye er fredag.

Totalt 3.747 observasjoner ble gjort, og det er hovedindeksen på Oslo Børs, OSEBX-indeksen, som ble brukt i undersøkelsen, som har oppsiktsvekkende funn.

>>>Slik sparer du best

Onsdag er verste dag

Dersom du hadde hatt en strategi å bare investere på Oslo Børs en og samme ukedag i perioden januar 1996 frem til nå ville dette gitt veldig forskjellige resultater avhengig av hvilken ukedag du hadde valgt

Nedenfor ser du hvor mye 100 kroner hadde vært verdt i dag hvis du kun regnet med avkastningen på den valgte børs- eller ukedagen.

( )
UkedagTotal avkastningGjennomsnittlig avkastningUtvikling 100 kr
Mandag54,70 %0,07 %154,70 kr
Tirsdag-1,08 %- 0,001 %98,92 kr
Onsdag-34,42 %- 0,05 %65,58 kr
Torsdag63,12 %0,09 %163,12 kr
Fredag153,21 %0,20 %253,21 kr


Tabellen viser at fredager har gitt best avkastning på Oslo Børs de siste 14 årene, mens onsdager har gitt dårligst avkastning.

– Vanskelig å forklare

– Dette er nok bare tilfeldigheter, og vanskelig å forklare basert på fundamentale forhold. Men hadde du satset 100 kroner og vært fullt investert hver eneste fredag i perioden ville du sittet med 253 kroner i dag. Hadde du valgt onsdag i stedet hadde investeringen falt til 65 kroner. Teoretisk sett gir aksjemarkedet en viss avkastning per år, som igjen fordeles pr måned, uke og dag. Dersom en dag går dårlig må en annen dag gå bra, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank, i en pressemelding.

Han har imidlertid forslag til forklaringer:

– Dersom jeg må forsøke å forklare hvorfor fredag er beste børsdag så kan det kanskje skyldes at amerikansk statistikk ofte kommer ut mot slutten av uken, og dette leder dermed til økt aktivitet. Kanskje kan også noe så trivielt som at folk er mer positive og glade på fredager påvirke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer