Frekke kreditorer med urettmessige krav

Mange gjeldsofre har gjort opp for seg gjennom frivillig eller tvungen gjeldsordning – trodde de. Ifølge gjeldsrådgiver Tore Bergh utsettes nå mange gjeldsofre for press fra tidligere kreditorer som grenser til det ulovlige.

Frekke kreditorer med urettmessige krav
Publisert

Tore Bergh, som hjelper gjeldsofre i Vestfold, har flere pågående saker der kreditorer har oppsøkt skyldnere for å få dekket krav som er slettet gjennom gjeldsordning.

- Kreditorene prøver seg – og dessverre gir mange etter for disse kravene, selv om de helt klart er ulovlige, sier Bergh.

Én av forklaringene er simpelthen at flere skyldnere har dårlig samvittighet og ønsker å gjøre opp for seg selv om de i lovens forstand har gjort dette gjennom gjeldsordningen.

- Kreditorer følger i tillegg utviklingen i skyldners økonomi lenge etter at gjeldsordningsperioden er avsluttet. Dette har kreditor ikke anledning til uansett eventuell bedring i skyldners økonomi, understreker Bergh.

Lov om gjeldsordning, som kom i 1993, sier klart at gjeld som ikke er pantesikret i eiendeler som skyldneren får beholde, slettes ved utløpet av gjeldsordningsperioden.

Namsmannen kan rydde opp

Bergh anbefaler alle som får krav gjeld, som etter loven skal være slettet, om å umiddelbart kontakte namsmannen.

- Namsmannen har riktignok ikke plikt til å hjelpe personer etter at gjeldsorningen er avsluttet, men min erfaring er at alle får hjelp, sier Bergh.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.