Fremmer denne bruk av tobakk?

Lakriselskere må skynde seg, for nå må pipene trolig bort.

FÅR DU LYST PÅ EN RØYK? Det er grunnen til at lakrispipene kan forsvinne den 1. januar. Foto: Leaf
FÅR DU LYST PÅ EN RØYK? Det er grunnen til at lakrispipene kan forsvinne den 1. januar. Foto: Leaf Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tobakksvarer skal ut av synsfeltet. Det gjelder også produkter som kan minne om tobakk. Dermed kan det bli slutt på lakrispiper i kiosker og butikker.

Fra 1. januar kommer du ikke til å se tobakk, snus, sigarettpapir eller annet som kan minne deg på at du har lyst på røyk, i butikkene.

Forbudet gjelder også såkalte imitasjonsprodukter, varer som kan minne om tobakk, men som egentlig er leker eller godteri.

- Disse tiltakene skal forebygge bruk av tobakk. Det finnes ingen liste over godteri som ikke er tillatt, det blir opp til den enkelte selger å vurdere dette, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Siri Nesheim, til DinSide.

Det er allerede forbudt å selge for eksempel sjokoladesigaretter til personer under 18 år, og Nesheim tror derfor at problemet blir minimalt.

Slutt for lakrispiper?

Men etter det DinSide kjenner til, sitter Helsedirektoratet i skrivende stund og avgjør fremtiden til Skipper's lakrispiper. Det synes Kenneth Fredriksen, administrerende direktør i Leaf, er leit.

- Overraskende nok så ser det ut som om dette forbudet kan gå ut over salget vårt av lakrispiper i Norge. Vi er i en dialog med Helsedirektoratet om dette akkurat nå.

Fredriksen er redd lakrispipene er et av produktene som vil bli anbefalt fjernet.

- Vi har ikke tenkt på at vårt salg av lakrispiper kunne være et problem, og vi har jobbet hele dagen på å finne og tolke lovverket. Skal man tolke det helt bokstavelig, så er det mye som tyder på at det treffer oss, sier Fredriksen til DinSide.

Kenneth Fredriksen i Leaf synes det er leit om lakrispipene hans forsvinner fra norske kiosker.
Kenneth Fredriksen i Leaf synes det er leit om lakrispipene hans forsvinner fra norske kiosker. Vis mer


Vil fjerne det helt fra markedet

Dersom Helsedirektoratet skulle finne ut at lakrispipene ikke lenger kan være synlige for salg i norske butikker, vil produsenten Leaf fjerne dem helt fra det norske markedet.

- Det er ikke noe alternativ for oss å gjemme dem ned i en skuff og selge dem bak disk selv om dette, så vidt vi forstår, er tillatt. Da vil lakrispipene forsvinne, sier Fredriksen, som synes det er leit.

Han mener at Leaf lever fint uten, men at lakrispipene er et produkt som har eksistert i mange mange år, at det er et produkt de tjener penger på, og som de gjerne vil ha i salg.

- Vi synes jo ikke det er bra om vi må slutte å selge det, men er en regel satt, så skal ikke vi prøve å lage motstand. Hvis det blir lovpålagt å også fjerne imitasjonsproduktene fra hyller, så vil Leaf følge loven. Lakriselskere får skynde seg å hamstre, sier Fredriksen.

Hva forbudet gjelder

De praktiske konsekvensene for bransjen er at utsalgsstedene må oppbevare tobakksvarer og røykeutstyr, som for eksempel sigarettpapir, askebeger, piper og sigarettetuier, slik at de ikke er synlige for kunden. I tillegg til tobakksvarer og røykeutstyr kan heller ikke imitasjoner av disse være synlig for kundene. Dette kan for eksempel være lekesigaretter, sjokoladesigaretter og lignende.

Automatkort og andre gjenstander til bruk i forbindelse med salg via automatkort, skal heller ikke være synlig for kundene. Automatkort som benyttes ved kjøp av tobakk skal ha en nøytral utforming

Det er Helsedirektoratet som har tilsynsmyndighet, og som gir veiledning og bestemmer om produkter faller innenfor eller utenfor loven.

Skaper debatt

Da DinSide omtalte det nye forbudet i forrige uke, startet debatten blant leserne:

- Hvorfor kan de ikke holde seg til normal politikk, slik som i andre land?

- Hvis 3.000 mennesker slutter å røyke på grunn av dette, så er jo målet oppnådd. Mange synes det var dumt da de ikke kunne fortsette å røyke på kafeer og restauranter, men i dag tror jeg mange røykere også er glad for det.

Hva mener DU? Delta i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer