Munnvann

- Fremprovoserer brekninger

Vademecum munnvann har blitt nytt. Det falt ikke i smak hos alle.

SJEKK FORSKJELLEN: Den ene heter Original, den andre Klassisk. Ser du hvilken som er ny? Foto: Produsenten
SJEKK FORSKJELLEN: Den ene heter Original, den andre Klassisk. Ser du hvilken som er ny? Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lagt merke til at Vademecum har blitt ny? Det er kanskje ikke så lett å se forskjellen, men Hans Bull var ikke i tvil da han tok nye Vademecum i munnen.

- I stedet for å bare få frisk pust, fikk jeg i stedet en grusom såpeaktig smak som fremprovoserte brekninger, sier Bull til DinSide.

Han trodde det var noe alvorlig galt med innholdet i flaska, og kontaktet umiddelbart Orklas forbrukerservice for å varsle dem. Han sendte også inn flaska for nærmere undersøkelser.

LIVSFARLIG: Derfor får disse batteriene smak. video: Tobias Fjeldvang / DinSide Vis mer

Det viste seg at alt var i skjønneste orden. Endringene i smak skyldes at Orkla har endret produksjonssted, oppskrift og navn på det tradisjonelle munnvannet. Det nye munnvannet heter Klassisk, ikke Original.

- Oppskriften på det 100 år gamle produktet er endret til det ugjenkjennelige! raser Bull.

Mer miljøvennlig

I dialogen med Orklas kundeservice forklarte selskapet at munnvannet fortsatt inneholder mentol og peppermynteolje, men de har byttet leverandør av oljene, og byttet skummemiddel. Dette skal skumme litt mer, og er samtidig mer miljøvennlig, men kan bidra til at smaken blir noe annerledes.

- For å signalisere forskjellen har vi derfor valgt å endre navn, skriver Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Orkla, i en e-post til Dinside.

Bull er ikke særlig imponert over denne forklaringen. Han forteller at han også ba kona smake på innholdet uten å forklare henne hva han tenkte.

- Etter noen sekunder kom brekningsrefleksen hennes, og hun måtte pusse tennene for å bli kvitt smaken.

- Jeg er åpen for endringer, men ikke åpen for å brekke meg, poengterer Bull.

Det finnes fortsatt Orignal Vademecum i butikk, men når det er sluttsolgt, erstattes det av Klassisk.

- Dette er et produkt man kjøper hvert fjerde år, noe jeg bare bruker av og til, så det tar lang tid å bruke opp en flaske. Jeg regner med at mange vil få sjokk nå de kjøper ny flaske, og oppdager at produktet er ødelagt fullstendig.

Nå har han gått til innkjøp av et par stykker, så han er sikret for de neste åtte-ti årene.

- Om ikke Orkla har tatt til fornuft før det, får jeg finne et annet munnvann.

Det har de nå, skal vi tro Gjemnes.

- Vi registrerer at flere forbrukere ikke er fornøyd med den nye smaken, og vi erkjenner at forskjellen fra den opprinnelig er merkbar. Vademecum har trofaste brukere, og vi ønsker naturligvis ikke å skuffe disse.

- Vi jobber derfor med å gjøre justeringer i sammensetningen slik at den vil bli mer lik den opprinnelige. Vi håper å ha forbedringene klare så raskt som mulig, skriver hun i e-post til DinSide.

Kjerringrådklassiker

Vademecum ble tidligere produsert av Tomten AS i Sandvika, et datterselskap av Tomten Fabriker i Göteborg.

I tillegg til Vademecum sto Tomten bak andre klassiske norske merkevarer som Bio-Tex og Tomtegløgg.

Munnvannet har en ihuga følgerskare, og har lenge vært en viktig ingrediens i en rekke kjerringråd, eller life hacks om du vil, og Startsiden.no har samlet en rekke av dem.

Vi har ikke testet og kan på ingen måte gå god for dem, men om du, som Hans Bull, ikke klarer å ta den nye i munnen, kan det jo være verdt et forsøk?

Mange av dem går på forkjølelse, halsvondt, fotsopp eller kviser, men det er også et par andre artige forslag, for eksempel:

  • Fjerne flått
  • Dempe vondt eller kløe fra vepsestikk og myggstikk
  • Fjerne kulepennstreker
  • Vaske hvite skosåler

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer