Fremskynder rentemøtet

Nå vil ikke Norges Bank vente lenger.

Nå vil Norges Banks hovedstyre snakke om renta tidligere enn planlagt. Foto: Norges Bank
Nå vil Norges Banks hovedstyre snakke om renta tidligere enn planlagt. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank vil vurdere renten på styremøtet allerede onsdag 15. oktober - og ikke vente til det planlagte rentemøtet 29. oktober.

- Dette er første gang Norges Bank fremskynder rentevurderingen siden hovedstyret besluttet å holde jevnlige rentemøter i 1999, sier Vidar Korsberg Dalsbø i Norges Banks kommunikasjonsavdeling.

Finanskrisen har spredd seg hurtig over landegrensene. Rentereduksjonen vi nå ser er koordinert mellom de store landene. Det er gledelig at de store landene samler seg om tiltak som kan lette markedssituasjonen. Norges Bank vil vurdere virkningene av tiltakene som er satt inn over noe tid, skriver Norges Bank i sin pressemelding.

Norges Bank har sitt ordinære hovedstyremøte den 15. oktober, og styret vil vurdere renten på dette møtet.

Tipper tre kjappe kutt

Nå kommer rentekuttene

Allerede i går skrev vi at landets makroøkonomer tror på snarlige rentekutt fra Norges Bank, som må ta grep ettersom bankene sliter med høye pengemarkedsrenter.

Nå kommer rentekuttene

- En viktigere nyhet enn statsbudsjettet er at DnB NOR nok en gang hevet boliglånsrenta i går. Dette viser at finanskrisen har fått direkte effekt på lånekostnadene til husholdningene og bedriftene. På kort sikt vil dette ha større påvirkning på renteutsiktene enn statsbudsjettet, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen til DinSide.

DnB NOR satte opp renta med 0,6 prosentpoeng etter nylig å ha hevet den med 0,3 prosentpoeng. Det utgjør nesten ett helt prosentpoeng på noen få uker. Spriket mellom de høye pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente gjør at Norges Bank nå trolig vil gå inn og forsøke å senke gulvet i pengemarkedet.

- Jeg skjønner at du er redd

Wilhelmsen sa også at enkelte opposisjonspolitikere hevder at statsbudsjettet vil hindre fremtidige rentekutt, men at dette ikke er tilfellet.

Nå setter DnB NOR nok en gang opp rentene

Alle kutter renta

Norges Bank har i dag mottatt kritikk fra flere økonomer for å være passive etter at verdens store sentralbanker har satt ned styringsrenta.

Både den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Bank of England, Den europeiske sentralbanken, Bank of Canada og den svenske Riksbanken kuttet sine respektive styringsrenter med 0,5 prosentpoeng i dag.

Men nå ser det altså ut til at Norges Bank ser seg nødt til å gjennomføre strakstiltak.

Følg rentebeslutningen på DinSide 15. oktober

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer