Strømpriser

- Fremstår som ren utpressing

Flere strømsalgselskaper har sendt skyhøye krav om forskuddsbetaling til eksisterende fastpriskunder, melder Forbrukerrådet.

URIMELIG: Thomas Iversen mener endringene flere nå skal ha fått, er urimelige. Foto: Forbrukerrådet
URIMELIG: Thomas Iversen mener endringene flere nå skal ha fått, er urimelige. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kom strømprisen opp i 4 kroner per kilowattime, og det spås at prisen kan komme opp i over 5 kroner i tiden framover.

Skyhøye regninger

Nå forteller Forbrukerrådet i en melding at de har blitt kontaktet av mange fortvilte kunder som har fått varsel om endrede fastprisavtaler, der det blant annet kreves forskuddsbetaling.

- Dette fremstår som ren utpressing. Vi kjenner til forbrukere som har fått forskuddsregninger som er tre-fire ganger høyere enn de pleier på denne tiden av året. Forbrukerne risikerer også å tape hele betalingen hvis selskapet går konkurs, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

- Den mest sentrale egenskapen til en fastprisavtale er at den forutsigbar. Dette faller bort nå du må betale for flere måneder på forskudd, samtidig som selskapene overestimerer hvor mye strøm du kommer til å bruke, fortsetter han.

Urimelig

Forbrukerrådet påpeker at kraftselskapene i henhold til Standard Kraftleveringsavtale gir strømselskapene rett til å endre vilkårene på på eksisterende avtaler.

De mener likevel det er urimelig, og mener målet åpenbart er å presse forbrukerne ut av gode fastprisavtaler.

- Hvis selskapet bruker endringene for å fremprovosere at forbrukere skal si opp avtalene, er ikke veien lang før denne praksisen er å regne som urimelig. Forbrukeren vil da etter vårt syn kunne holde fast på sin opprinnelige avtale, inkludert pris og faktureringsperiode, sier Iversen.

Han mener større endringer utover nødvendige justeringer fort vil kunne rammes av avtalelovens og forbrukeravtaledirektivets regler om urimelighet, slik at de nye vilkårene ikke binder forbrukeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer