Fremtidens apotek?

Blodsukkermåling, legemiddelsamtaler og hjelp til røykeslutt er noen av de faste tjenestene nyåpnede Boots vil lokke kundene med.

En av de første kundene hos Boots apotek Lillestrøm, Europas første Boots utenfor Storbritannia. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes
En av de første kundene hos Boots apotek Lillestrøm, Europas første Boots utenfor Storbritannia. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden da man gikk til apoteket bare for å kjøpe Paracet og nesespray er muligens over. I alle fall hvis den britiske apotekkjeden Boots får det som den vil.

I samarbeid med Alliance Unichem åpnet Boots denne uken et apotek i Lillestrøm. Dette er kjedens første filial på det europeiske kontinentet.

I tillegg til nye og rimelige produktserier vil kunder også få tilbud om mer synlige helsetjenester som opplæring i bruk av astmamedisin, blodsukkermåling og sjekk av medisinkombinasjoner. Alle disse vil bli utøvd i apotekets private informasjonsrom.

Apotekforeningen er positiv

Oddbjørn Tysnes, direktør for Norges Apotekerforening sier til DinSide at Boots’ helsetjenester er en fin måte for kunder å få raske svar uten å stå i lange køer og ordne med timebestilling.

Les også: Tilliten til apotek på topp

– Apoteket skal jo ikke ta over jobben til legene, men jeg synes det er veldig fornuftig at de tilbyr enkle tjenester som dette. Farmasøyter er jo eksperter og kan for eksempel hjelpe kunder med ulike kombinasjoner av medisiner,sier han.

En av de første kundene hos Boots apotek Lillestrøm, Europas første Boots utenfor Storbritannia. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes
En av de første kundene hos Boots apotek Lillestrøm, Europas første Boots utenfor Storbritannia. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer


Tysnes regner med at flere apotek kommer til å gå samme vei og synes det er et godt tilbud så lenge det gjøres på en grundig måte.

Legeforeningen kritisk

Men ikke alle er like fornøyd med det nye konseptet. Legeforeningens president Torunn Janbu har stilt seg kritisk til Boots’ helsetjenester. Til Norsk Farmaceutisk Tidsskrift (NFT) sier hun blant annet at pasienter må være sikre på at spesialister gir råd og velger medikament ut fra faglige forhold, slik at de ikke mistenkes for å velge ut produkter for økonomisk vinning.

Marit Andrew, fagdirektør for Alliance apotek, sier derimot at apotekene alltid har balansert handel og helse.

– Tillit er ikke noe vi tuller med. Vi gir ikke faglige råd ut fra økonomiske motiver. Økonomi er imidlertid en del av bildet. Har vi likeverdige produkter med bedre fortjeneste på det ene enn det andre, og det også er rimeligere for kunden, så vil vi naturlig nok anbefale "det ene", sier hun til DinSide.

Les også: Legemidler gir pasienttrøbbel

Større konkurranse

Lanseringen av Boots’ egne egenpleiemerker, som prismessig ligger hakket under de fleste rimelige konkurrentene, vil sannsynligvis skape stor konkurranse.

- De nye apotekene vil ha et mye større og mer spennende selvbetjeningsområde med et variert tilbud til alle aldersgrupper, sier administrerende direktør i Boots apotek, Marit Lambrechts. Vi vil blant annet øke utvalget av produkter til mor/barn, reise, hår, kosmetikk og føre egne serier for menn.

Men reseptfrie legemidler som man finner hos Boots i England er foreløpig ikke godkjent for salg i Norge. Dette er ett av temaene i forbindelse med revisjon av apotekloven som pågår nå. Så da gjenstår det å se om vi i fremtiden kan få kjøpt populære forkjølelsesmidler som Lemsip, Day & Night Nurse og Beechams "all in one"-tabletter.

Les mer om Boots her

Helsetjenester hos Boots:

 • Blodsukkermåling
 • Sjekk av medisinkombinasjoner
 • Dosepakking av medisiner
 • Retur av gamle medisiner
 • Opplæring i diabetesutstyr
 • Legemiddelsamtale
 • Hjelp til røykeslutt
 • Opplæring i bruk av astmamedisin


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer