Fri roaming fra Telia og Telenor gjelder langt fra hele Europa

Du risikerer å betale for roaming midt i Europa, men ikke utenfor Afrika.

IKKE LOGISK: Det kan virke rart at du kan roame fritt utenfor Cuba og Madagaskar, men ikke noen steinkast unna England. Grunnen ligger i EØS, som styrer hele opplegget. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / NTB SCANPI
IKKE LOGISK: Det kan virke rart at du kan roame fritt utenfor Cuba og Madagaskar, men ikke noen steinkast unna England. Grunnen ligger i EØS, som styrer hele opplegget. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / NTB SCANPI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med få dagers mellomrom slapp Norges to største mobiloperatører samme bombe på samme uke: Fri roaming i alle EØS-land. Det vil si at du kan bruke mobilen i disse landene uten å betale mer enn du ville gjort i Norge.

Mange, inkludert oss selv, har brukt uttrykk som «fri Europa-roaming». Men operatørene selv har aldri uttalt noe slikt, og med god grunn.

For selv om det er lett å tro at du nå kan reise hvor som helst i Europa og roame i vei, gjelder dette bare EØS-land, som slettes ikke er alle land i Europa.

Og ironisk nok: Ikke bare steder i Europa, heller.

LES OGSÅ: Om du vil ha fri EØS-roaming fra Telenor, må du kutte i datakvota

Europeiske land uten fri roaming

EØS består av alle EU-landene pluss Island, Liechtenstein og – ikke så relevant i denne sammenhengen – Norge. Men Europa består av langt flere. Nøyaktig hvor mange er et definisjonsspørsmål.

Men alt etter som hvem du spør, står vi i alle fall igjen med disse statene hvor du i utgangspunktet ikke kan roame fritt:Albania Andorra Bosnia-Hercegovina Hviterussland Kosovo Makedonia Moldova Monaco Montenegro Russland Sveits (Telia gir fri roaming, ikke Telenor) San Marino Serbia TyrkiaUkrainaVatikanstaten(Noen av disse statene er imidlertid så små at du fort kan være tilkoblet andre staters nett, med deres roamingpriser eller mangel på sådan)LES OGSÅ: Også Telia har fri EØS-roaming – utvider Roam like home

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer