Frisk med alternativ medisin

Alternativ medisin er på god vei mot å bli stuerent i Norge. Men det er ikke alle behandlingsformer som er like kjent.

Publisert
Sist oppdatert

Alternativ medisin er et samlebegrep for alle de behandlingsformer som ikke omfattes av den vanlige skolemedisinen. Dette favner en lang rekke forskjellige behandlingsformer med mer eller mindre uortodokse fremgangsmåter.

Behandlingsformer som akupunktur og kiropraktikk er kjent for de fleste. Andre relativt kjente behandlingsprinsipper som homeopati og urtemedisin har også et brukbart omdømme i Norge. Men hva med mer ukjente terapiformer som Rolfing eller samisk folkemedisin? Listen over forskjellige behandlingsformer innen alternativ medisin er nesten utømmelig, her er en beskrivelse av noen av de mer kjente begrepene:

Akupunktur
Akupunktur handler kort fortalt om å stikke tynne nåler inn i huden for å forebygge eller lindre problemer i kroppen. Den klassiske akupunkturen har sine røtter i gammel kinesisk medisin mens nevrofysiologisk akupunktur bygger mer på prinsipper fra naturvitenskaplig forskning. Mange akupunktører arbeider ut ifra kunnskap som bygger på begge disse prinsippene.

Akupunktur som metode ble etablert i Norge på begynnelsen av 70-tallet. Det brukes i dag ved mange private klinikker og flere sykehus og er mest kjent i forbindelse med smertelindring ved fødsler og annen smertebehandling.

Homeopati
Dette påstås å være den mest brukte alternative behandlingsformen i Norge. Homeopatien legger vekt på balansen i kroppen og ønsker å stimulere kroppens egne reaksjoner på problemer. Man kan si at homeopati i likhet med mange andre former for alternativ medisin legger stor vekt på å forstå kroppen som en helhet.

En homeopat vil legge stor vekt på et grundig intervju med pasienten for å danne seg et helhetlig bilde av tilstanden. Du vil så få anbefalt homeopatiske medikamenter som er rettet mot å stimulere kroppen der det er behov. Homeopatisk behandling strekker seg gjerne over flere konsultasjoner slik at homeopaten kan tilpasse medikamentene etterhvert som kroppen reagerer.

Kiropraktikk
Kiropraktorene er mest kjent for å hjelpe ved problemer i rygg eller nakke. Samspillet mellom muskler, nerver og skjelettet er kiropraktorens viktigste arbeidsområde. Norske kiropraktorer har en utdannelse på linje med leger og følger de første årene av et vanlig legestudie før de begynner på sin spesialisering.

Selve behandlingen kan bestå av manipulasjon av muskler og ben, bløtdelvevsbehandling, tøyninger og øvelser. Kiropraktoren vil også gi råd om hva pasienten bør gjøre i hverdagen for å unngå problemer.

Soneterapi
Soneterapi brukes både på hender og føtter. Fotsoneterapi er basert på et system av soner i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige organer og deler. Ved sykdom eller svakhet i et organ kommer det en ømfintlig fortykkelse i underhuden i den korresponderende sonen i foten.

Et lignende system av korresponderende soner finnes i hendene og benyttes i håndsoneterapien. Behandlingen består i punktmassasje av slike soner.

Aromaterapi
Aromaterapi er en fellesbenevnelse for ulike bruksmåter av essensielle oljer. De brukes først og fremst ved massasje, men også til bad, kompresser, inhalering og så videre. Terapeutene hevder at oljene virker både fysisk og psykisk, og at de bidrar til å gjenopprette pasientens balanse.

Healing
Healing betyr helbredelse - å gjøre hel. Healing omfatter metoder hvor utøveren har en intensjon om å hjelpe med konsentrasjon, berøring, eller bevegelse i energifeltet. I følge utøverne kan dette involvere kontakt med en ekstern guddommelig helbredende livsenergi eller spesielle evner eller krefter som utøveren selv er i besittelse av.

Healing er først og fremst basert på evner, ikke på teoretisk kunnskap. Mange mener at evnen er et menneskelig potensiale som de fleste kan utvikle i forskjellig grad.

Urtemedisin
Tradisjonell bruk av urter baserer seg i hovedsak på erfaring, og med betydelige lokale variasjoner. Dette kan skyldes både forskjeller med hensyn til lokal kultur og religion, men også at urtenes innholdsstoffer kan variere etter vekstforhold som jordsmonn og klima. Urter danner også naturlig stoffer for å beskytte seg mot dyr og insekter.

Urter brukes i hovedsak som egenbehandling for lettere sykdommer og plager. Dessuten foreskrives urter av alternativmedisinske utøvere i hensikt å behandle spesielle tilstander, som for eksempel fordøyelsesbesvær og gjentatte infeksjoner i luftveier og urinveiene.

Mye forskjellig
Om du har sansen for alternativ medisin finnes det også en lang rekke andre behandlingsformer du kan prøve. Behandlingsformer som blomstermedisin, rolfing, rosen-metoden og samisk folkemedisin har sine tilhengere i Norge. Om du vil lese mer om hver enkelt behandlingsform kan du finne mer informasjon hos Alternativmedisin i Norge.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer