Frisk med larver og mark

Kunne du tenke deg å spise markeegg eller firfislespytt? Slike dyr blir stadig vanligere å bruke i medisinsk behandling.

Publisert
Sist oppdatert

Det høres ekkelt ut, og mange vil være skeptiske til dette behandlingstilbudet.

Blodigler, kjøttetende larver og giftige firfisler er ikke daglig kost på legekontoret.

Disse behandlingsmetodene viser imidlertid fantastiske helbredelsesevner.

IglerDe blodsugende dyrene som lever i ferskvann, har skapt medisinsk interesse. Det er imidlertid ingen ny oppdagelse. For tusen år siden brukte folk disse små, slimete skapningene til å suge ut blod, med håp om å kurere lidelser.

I dag blir iglene brukt over hele verden mot sår og for å gjenopprette sirkulasjonen i blokkerte blodkar.

LarverVed å spise død hud og vev, gjør larvene en god jobb med alt fra døde dyr til sårskader. På begynnelsen av 1900-tallet ble larver brukt til å behandle menneskers ben- og vevsinfeksjoner. Behandlingen involverer laver kalt Phaenica sericata, og de blir plassert på såret som skal leges i 48 til 72 timer, to dager i uka.

Larvene spiser kun dødt vev, og legger igjen sunt vev. Man regner med at grunnen til den vellykkede behandlingsmetoden er at larvene skjuler stoffet som lager infeksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer