Friske øyne med stamceller

Forskningen på stamceller er et omdiskutert og vanskelig tema. Nå mener forskere at nye funn kan kurere blindhet.

Publisert
Sist oppdatert

Stamceller kan være grunnlaget for fremtidens medisinske teknologi. Men forskningen er sterkt omdiskutert.

De beste cellene blir nemlig hentet fra døde fostre, enten etter mislykkede prøverørsforsøk eller ved kloning. Og til den slags vitenskap er det ikke lett å få verken økonomiske midler eller myndighetenes velsignelse.

Kan reparere øyneEn gruppe forskere ved senteret Advanced Cell Technology i Massachusetts, USA har nå funnet en bruk av stamceller som kan reparere skadede øyne.

Øyensykdommen retinal degenerasjon innebærer at pasienten mister synet ved at hinnen bak i øyet svekkes. Men med de riktige stamcellene kan denne funksjonen gjenopprettes i øyet.

- Dette er den første utvinningen av retinal-celler fra embryoniske stamceller. Vi antar at disse cellene kan brukes til å kurere blindhet, og kan faktisk bli den første praktiske bruken av embryonal stamcelle-teknologi, forteller forskeren Robert Lanza til nyhetsbyrået Reuters.

Rapporten fra de amerikanske forskerne er publisert i journalen Cloning and Stem Cells.

MirakelcellerStamceller er ikke som andre celler. Stamcellene regnes som "sjefscellene" i kroppen, som utvikler seg til alle slags celler i utviklingen av menneskekroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer