Friske surpomper

Er glade mennesker så mye friskere enn andre? Nye undersøkelser viser at også surpompene kan klare seg bra gjennom sykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

En positiv holdning kan få deg langt i livet. Men friskere blir du ikke, i følge mange eksperter.

Oppskrytt smilForskerne ved Peter MacCallum Cancer Centre i Melbourne, Australia har undersøkt sammenhengen mellom optimisme og helse. De konkluderer med at pasienter med lungekreft ikke får noen gevinst av å holde humøret oppe.

170 pasienter med den dødelige sykdommen ble fulgt gjennom fem år. Og til tross for de negative resultatene mener ekspertene at konklusjonen kan være verdifull for mange kreftpasienter.

- Dette studiet viser at det er OK å sørge etter å ha fått den alvorlige diagnosen. Jeg bekymrer meg for pasienter som ikke reagerer med sorg og går rett over i en fase med stå-på-humør, for dette er ikke en realistisk reaksjon, forteller professor Amanda Ramirez ved Cancer Research UK til BBC News.

Furter seg friskDe australske forskerne får støtte av skotske kolleger ved Universitetet i Glascow. De har sett nærmere på en stor gruppe forskningsrapporter som undersøker behandling av kreftpasienter. Deres konklusjon er at det slett ikke er nødvendig å holde på smilet for å overleve sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer