Friskere med lett-øl

Øl er både sunt og godt. Men om det er helsen som står i fokus, kan du like gjerne drikke alkoholfritt brygg.

Publisert
Sist oppdatert

Et glass om dagen holder legen unna. I tillegg til et eple da selvfølgelig.

Tilhengerne av et moderat alkoholbruk får mye støtte i forskningen. Utallige undersøkelser har vist at øl og vin har egenskaper som kan være gunstige for mange deler av kroppen.

Men hva er årsaken til den gunstige helseeffekten? Kan det være selve alkoholen, eller skal vi takke andre stoffer i drikkevarene?

Munkholm mot kreftForskere ved Okayama University i Japan har undersøkt effekten av alkoholfritt øl på mus. De mener at ølet inneholder noen skade-reduserende stoffer som beskytter cellene våre, helt uten hjelp av alkohol.

Musene i undersøkelsen ble utsatt for kreftfremkallende kjemikalier over tid. Men de som fikk servert alkoholfritt øl i museburene kunne glede seg over hele 85 prosent lavere skader på DNA i lever, lunger og nyrer. Denne typen skader har en klar sammenheng med utviklingen av forskjellige typer kreft.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Journal of Agricultural Food Chemistry.

Frisk med fargeTidligere forskning har vist at både mørkt øl og røde viner kan være veldig gunstige for helsen. De såkalte polyfenolene i drikkevarene er en gruppe antioksidanter som er svært flinke til å beskytte kroppen mot blant annet kreft og hjertesykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer