Friskere med te fra Sør-Afrika

Rooibos et godt og sunt te-alternativ uten de sentral-simulerende stoffene, og med en lang rekke helsebringende egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

Rooibos har i løpet av de siste to årene blitt en populær te-drikk også i Norge. Den har en rekke helsebringende egenskaper, en dyp brunrød farge og er blitt nasjonaldrikk nummer en i Sør-Afrika. Den har en nydelig varm, rundt og fyldig smak og duft. Den er rik på antioksydanter og mineraler, særlig jern , magnesium og kalsium. Den virker muskelavslappende og lindrer magekramper og kolikk. Den kan også brukes utvendig for å lindre eksem og irritert hud. Den inneholder verken koffein eller teofyllin som er de sentralsimulerende stoffene i kaffe og te.

Rooibos kommer fra Sør-Afrika hvor den brukes både som te-drikk varm og eller som iste med appelsin eller andre frukter. Den brukes i fruktsupper, i punsj, i syltetøy, supper , sauser eller til å marinere kjøtt og fisk. Det mest spesielle med rooibos er at den blir dyrket et eneste sted i hel verden, i området ved Cedarfjellet i Western Cape, 200 kilometer nord for Cape Town.

Planten som gir denne nydelige teen er en liten unnselig busk, nesten som en dvergfuru. Planten er blekgrønn, sped, pjuskete med lavtliggende lange kvister. Den karakteristiske rødfargen får den først etter en fermentering(gjæring). Det er Khoi-khoi-folket som har fått æren av å ha oppdaget rooibos. Det er en folkegruppe som holder til både i Botswana, Namibia og i Sør-Afrika, og som tidligere gikk under navnet hottentotter. Den gruppen av khoi-khoi-folket som holder til i Cedarfjellet er de som først oppdaget og lærte seg å bruke rooibos teen. Navnet rooibos har teen fått fordi den i løpet av en gjæringsprosess går over fra å være en blekgrønn te til en dyp brunrød farge.

Det var i Cedarfjellene det hele startet, der har disse tebuskene vokst i uminnelige tider og urinnvånerne har brukt teen til nytte og nytelse i generasjoner. I 1904 var en russisk emigrant og pioner, Benjamin Ginsberg, en dag på tur i området rundt Cedarfjellet. Han la merke til at folkene der var ualminnelig ungdommelige og friske. Dette vekket hans nysgjerrighet og han registrerte at de laget te av en spesiell busk som vokste vilt i området. Da var det gjort. Ginsberg var arving i en gammel tehandelsfamilie og var vant til å kjenne igjen en god te når han smakte den. I Sør-Afrika i dag er over 300 bønder involvert i rooibos dyrking og teen blir eksportert til 140 land.

Når det gjelder helsebringene effekter inneholder rooibos rikelig med antioksydanter som kan bidra til å forebygge arteriosklerose og den inneholder også stoffer som redusere risiko for blodpropp. Det er gjort studier som viser at den har særdeles god effekt på spedbarnskolikk, men også på kolikk og magesmerter hos voksende. Teen er søt og har en fruktlignende smak som barn gjerne vil ha, det er derfor ikke noe problem å få spedbarn til å drikke den. Rooibos innholder også stoffer som lindrer allergisk eksemer og kan brukes lokalt og innvendig i behandling av både atopisk eksem og elveblest. Den skal også ha gunstig effekt ved høysnue og andre allergier brukt innvendig som te. Rooibos innholder rikelig både med jern og C-vitamin og skal ha gunstig virkning også ved anemi - blodmangel. I rooibos er det også brukbart med garvestoffer som sammen med betennelses og irritasjonsdempende stoffer gjør at den virker godt ved diare og katarrer i mage og tarm. Den har også en lett beroligende effekt og kan lindre innsovningsplager.

Enda mer om denne fortreffelige te-panten finner du i Kristin Santelmann sin bok: rooibos mer enn vann med te i. Boken innholder mange oppskrifter og masse stoff om te-plantens historie og helsebringende effekter. Teen får du i de fleste te-butikker, den har vært i salg i Norge i to år.

Mozon.no, 17.02.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer