Friskere med te fra Sør-Afrika

Rooibos et godt og sunt te-alternativ uten de sentral-simulerende stoffene, og med en lang rekke helsebringende egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

Rooibos har i løpet av de siste to årene blitt en populær te-drikk også i Norge. Den har en rekke helsebringende egenskaper, en dyp brunrød farge og er blitt nasjonaldrikk nummer en i Sør-Afrika. Den har en nydelig varm, rundt og fyldig smak og duft. Den er rik på antioksydanter og mineraler, særlig jern , magnesium og kalsium. Den virker muskelavslappende og lindrer magekramper og kolikk. Den kan også brukes utvendig for å lindre eksem og irritert hud. Den inneholder verken koffein eller teofyllin som er de sentralsimulerende stoffene i kaffe og te.

Rooibos kommer fra Sør-Afrika hvor den brukes både som te-drikk varm og eller som iste med appelsin eller andre frukter. Den brukes i fruktsupper, i punsj, i syltetøy, supper , sauser eller til å marinere kjøtt og fisk. Det mest spesielle med rooibos er at den blir dyrket et eneste sted i hel verden, i området ved Cedarfjellet i Western Cape, 200 kilometer nord for Cape Town.

Planten som gir denne nydelige teen er en liten unnselig busk, nesten som en dvergfuru. Planten er blekgrønn, sped, pjuskete med lavtliggende lange kvister. Den karakteristiske rødfargen får den først etter en fermentering(gjæring). Det er Khoi-khoi-folket som har fått æren av å ha oppdaget rooibos. Det er en folkegruppe som holder til både i Botswana, Namibia og i Sør-Afrika, og som tidligere gikk under navnet hottentotter. Den gruppen av khoi-khoi-folket som holder til i Cedarfjellet er de som først oppdaget og lærte seg å bruke rooibos teen. Navnet rooibos har teen fått fordi den i løpet av en gjæringsprosess går over fra å være en blekgrønn te til en dyp brunrød farge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer