Friskere på få timer

Når du stumper røyken starter kroppen jobben med å gi deg bedre helse med en gang. Mest dramatisk er endringen i blodsirkulasjonen i huden og de små blodårene i hjernen.

Publisert
Sist oppdatert

Røyken fra en sigarett gjør at blodsirkulasjonen i huden reduseres kraftig i 90 minutter på grunn av karkonstriksjon i huden. Det er målt reduksjon i blodsirkulasjonen til tommelen på 42% etter en sigarett.

Røyking går også kraftig utover blodsirkulasjonen til lepper, tannkjøtt, slimhinder i munn svelg og nese. Når du slutter å røke reduseres misfarging av tennene, blodtilførselen til tannkjøttet og slimhinder i nese og munn blir bedre. Dette vil raskt bidra til at tannkjøttsykdommer leges raskere og at sårtilheling i slimhinnene i nese, munn og hals går raskere. I tillegg vil røking redusere både smak og luktesans, som vil bli bedre bare dager etter at du har sluttet. Huden rundt munn og nese rammes ekstra hardt av tobakksrøyk, den blir grover, får større porer og blir mer gushen og livløs hos røkere. Huden i ansiktet bedre gradvis over uker etter at du har sluttet fordi blodsirkulasjonen og ernæringen til huden gradvis blir bedre og fordi skaden fra tjære stoffene gradvis reduseres.

Rynkete røykereFlere studier viser at huden aldres raskere hos røykere og at aldringsprosessen i huden gir økt rynkedannelse. Sigaretthuden er typisk gråblek, med store porer og økt rynkedannelse. Storrøykere har 4-5 ganger så stor sjanse for å få slike hudforandringer og mye rynker i forhold til en som ikke røyker. Mye tyder på at røyking har minst like stor aldringseffekt på huden som solstråler. Slutter du å røyke normaliseres gradvis den gushene røykehuden, porene blir mindre og aldringsprosessen og rynkedannelsen bremses opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer