Friskere på få timer

Når du stumper røyken starter kroppen jobben med å gi deg bedre helse med en gang. Mest dramatisk er endringen i blodsirkulasjonen i huden og de små blodårene i hjernen.

Publisert
Sist oppdatert

Røyken fra en sigarett gjør at blodsirkulasjonen i huden reduseres kraftig i 90 minutter på grunn av karkonstriksjon i huden. Det er målt reduksjon i blodsirkulasjonen til tommelen på 42% etter en sigarett.

Røyking går også kraftig utover blodsirkulasjonen til lepper, tannkjøtt, slimhinder i munn svelg og nese. Når du slutter å røke reduseres misfarging av tennene, blodtilførselen til tannkjøttet og slimhinder i nese og munn blir bedre. Dette vil raskt bidra til at tannkjøttsykdommer leges raskere og at sårtilheling i slimhinnene i nese, munn og hals går raskere. I tillegg vil røking redusere både smak og luktesans, som vil bli bedre bare dager etter at du har sluttet. Huden rundt munn og nese rammes ekstra hardt av tobakksrøyk, den blir grover, får større porer og blir mer gushen og livløs hos røkere. Huden i ansiktet bedre gradvis over uker etter at du har sluttet fordi blodsirkulasjonen og ernæringen til huden gradvis blir bedre og fordi skaden fra tjære stoffene gradvis reduseres.

Rynkete røykere
Flere studier viser at huden aldres raskere hos røykere og at aldringsprosessen i huden gir økt rynkedannelse. Sigaretthuden er typisk gråblek, med store porer og økt rynkedannelse. Storrøykere har 4-5 ganger så stor sjanse for å få slike hudforandringer og mye rynker i forhold til en som ikke røyker. Mye tyder på at røyking har minst like stor aldringseffekt på huden som solstråler. Slutter du å røyke normaliseres gradvis den gushene røykehuden, porene blir mindre og aldringsprosessen og rynkedannelsen bremses opp.

Røyking øker også risikoen for å utvikle en rekke hudsykdommer. Riskoen for å få psoriasis er f. eksempel 3 ganger så stor. En eneste sigarett fører som sagt til betydelig nedsatt sirkulasjon i huden, dette gir ikke bare økt risiko for kreft i hud, lepper, munnhule og svelg, men sårtilheling blir mye dårligere, arrtilheling etter operasjoner går langsommere og det dannes mer arrvev. Derfor får røkere dårligere resultater og mer komplikasjoner ved operasjoner. Mange plastiske kirurger vegrer seg for å utføre operasjoner i huden hos røykere. Både sårtilheling, arrdannelse og blodsirkulasjonen i huden bedres fra dag til dag etter røykestopp.

Bedre kondis
Røykestopp gir deg gradvis bedre kondisjon. Denne effekten vil du merke fra første uke etter røkestopp. Oksygen transporten rundt i kroppen blir bedre, denne effekten tiltar fra første uke med røykestopp og øker fra uke til uke de første månedene. Kullosen i tobakksrøyk bindes til hemoglobinet i de røde blodlegemene og hemmer oksygen bindingen og dermed oksygentransporten rundt i kroppen. Opptil 10% av oksygenets bindingssteder på hemoglobinet kan kan okkuperes av kullos, denne bindingen kan reverseres og mengden kullos normaliseres 8 timer etter røykeslutt. De røde blodlegemene lever gjennomsnitt i 3 måneder og oksygen transporten bedres derfor først og fremst i løpet av de første 3 månedene etter som de røde blodlegemene som er skadet av røkingen skiftes ut. I tillegg forsvinner jo nikotinets sammensnørende effekt på de små blodårene og oksygenopptaket fra lungene bedres gradvis fra uke til uke etter røykestopp.

Røykere har mye større risiko for å utvikle blodpropper en ikke røykere. Dette skylles at røking både gjør at blodårene trekker seg sammen og gjør at både blodårer og blodlegemer blir mer klebrige og lettere danner propper som festes til åreveggenes innside. I tillegg gjør tobaksrøk at det blir sår og irritasjon på innsiden av åreveggene så åreforkalking og aldringsforandringer i blodårene også dessverre utvikles rasker. Bare dager etter røykestopp reduseres risikoen for blodpropper betraktelig - dette tiltar ytterligere de første uker til måneder etter røykestopp. I tillegg bremses videre aldringsforandringer og åreforkalkning gradvis etter røykestopp.

Risikoen for utvikling av hjertekarsykdom, særlig hjerneslag og hjerteinfarkt avtar betydelig etter røykestopp fra uke til uke. Ett år etter røykestopp er risikoen for død og hjerteinfarkt halvert. Det samme skjer med aldersforandringen i hjerte og blodkar som gradvis bremses opp og går langsommere en hos en røyker. Risikoen for kreft i hud, lepper, munnhule, strupe, bronkire, lunger, bryst avtar gradvis fra måned til måned og år til år som ikkerøyker. Det samme skjer med risikoen for å utvikle kronisk bronkitt, lungeemfysem og kronisk obstruktiv lungesykdom.

Flimmerhårene i luftveiene skades og forsvinner etter en stund med røyking. Bare en sigarett lammer flimmerhårene i flere timer. Flimmerhårene i luftveiene vokser ut igjen 1-9 måneder etter røykestopp. Dette vil gi mindre luftveisinfeksjoner. De som allerede har utviklet kronisk obstruktiv lungesykdom/KOLS, blir ikke kvitt denne av å slutte å røker - men videre forverring vil bremses opp hvis de slutter.

Dermed har du ikke fått mange valg, røykingen vil gjøre at du både lever og dør styggere og med dårligere livskvalitet enn om du greier å slutte. Hver dag uten gir deg både bedre livskvalitet og livstid.

Mozon.no, 05.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer