Friskmelder norsk kjøttdeig

Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), ifølge Mattilsynet.

LITE E.COLI: Mattilsynet har funnet minimalt med E.coli-bakterier i norsk kjøtt- og karbonadedeig. Foto: NTB Scanpix
LITE E.COLI: Mattilsynet har funnet minimalt med E.coli-bakterier i norsk kjøtt- og karbonadedeig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet.

Økning i E.coli

Bakgrunnen for Mattilsynets kartlegging er ifølge en pressemelding at det i de senere årene har vært en økning i antall rapporterte tilfeller av STEC hos mennesker i Norge.

I 2018 ble det rapportert 494 tilfeller, men mange av disse ble smittet i utlandet og av andre matvarer enn storfekjøtt. Drøvtyggere som storfe og sau regnes som den viktigste kilden til STEC.

Dette er noe av bakgrunnen for at Mattilsynet har valgt å analysere forekomsten av E.coli-bakterier i produkter av storfekjøtt. De har samlet inn produkter i butikk, som sikret et tilfeldig utvalg fra hele landet gjennom et helt år. Veterinærinstituttet analyserte prøvene i 2018.

Også på svenskegrensa ble det tidligere i år funnet E.coli i kjøttdeigen.

Kun to av 308 med smitte

- Veterinærinstituttet fant STEC i bare to av 308 prøver, så dette er gode resultater, Noen STEC kan gjøre deg alvorlig syk. Det er derfor fremdeles viktig å gjennomsteke kjøtt- og karbonadedeig av storfe godt selv om forekomsten var lav, særlig for barn og personer med nedsatt immunforsvar, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer