Skattemeldingen 2019

Fristen nærmer seg: ­Alt om skattemeldingen

Se hva som er nytt og hvilke fradrag du kan sikre deg før du leverer skattemeldingen.

SNART DAGS FOR INNLEVERING: Snart skal skattemeldingen for 2019 være sjekket og levert. Les om alt du må vite i saken under. Foto: Per Ervland
SNART DAGS FOR INNLEVERING: Snart skal skattemeldingen for 2019 være sjekket og levert. Les om alt du må vite i saken under. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har i år, som årene før, publisert en rekke saker om skattemeldingen, for å hjelpe deg å sjekke, fylle ut og endre den innen det er dags for levering.

Dersom du ikke har gjort noen endringer, trenger du ikke å levere skattemeldingen for inntektsåret 2019 - men for å få skatteoppgjøret tidlig, må du levere den nye skattemeldingen innen fristen.

Fristen for levering er torsdag 30. april.

Årets look

Mye er nytt i skattemeldingen du har fått i år:

  • Skattemeldingen har fått helt nytt utseende, i alle fall for de fleste
  • De velkjente postene er erstattet med temaer
  • I tillegg ble skattemeldingen utsendt puljevis framfor til alle på én gang

Det oppsto, imidlertid, en utfordring når ikke alle fikk skattemeldingen på samme dag. Da logget nemlig mange inn samtidig og det oppsto kø på nett. Derfor ba Skatteetaten folk vente på beskjed før de prøvde å logge seg inn.

NYTT OPPSETT: Postene forsvinner, og byttes ut med tema der tall som hører naturlig sammen, samles opp. Foto: Berit B. Njarga
NYTT OPPSETT: Postene forsvinner, og byttes ut med tema der tall som hører naturlig sammen, samles opp. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Når du fikk denne beskjeden og logget deg inn, måtte du svare på nettopp dette, altså om du hadde fått beskjed.

Skattefradragene

Som skattebetaler kan du ha rett på en rekke fradrag, som i sin tur kan redusere skatten du må betale når alt er lagt sammen. For å finne disse fradragene, er Skatteetatens fradragsveileder er nyttig hjelpemiddel.

Dinside har også samlet opp noen av de vanligste skattefradragene, slik at du får en enkel oversikt.

Noe som er verdt å merke seg, er at skattesatsen på nettoinntekt ble redusert fra 23 til 22 prosent fra 2018 til 2019. Dette innebærer at alle fradrag får litt redusert verdi i 2019, ifølge fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

- Hadde du i 2018 fradragsberettigede renteutgifter på for eksempel 100.000 kroner, ga dette en reduksjon i skatt på 23.000 kroner. For 2019 vil et tilsvarende fradrag gi en skattereduksjon på 22.000 kroner, eksemplifiserer Lothe overfor Dinside.

Få skattepengene raskere

I år kan du få skatteoppgjøret etter bare noen uker ved å oppfylle følgende betingelser:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Du kan ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Samtidig skriver Skatteetaten at de fleste vil få skatteoppgjøret i juni.

Restskatt må, derimot, ikke betales tidligere, men følger samme system som før, presiserer Skatteetaten.

Corona-krisen og skattemeldingen

I år har nok skattemeldingen kommet i skyggen av en mye større sak, nemlig utbruddet av coronaviruset og de samfunnsmessige konsekvensene av dette.

Det er ikke bare den nasjonale og internasjonale økonomien som er rammet, men også økonomien til den enkelte forbruker.

Dersom du, for eksempel, har fått restskatt du ikke har sjans til å betale, kan du søke om betalingsutsettelse, som et lite plaster på såret.

Merk også at årets corona-krise kan gi deg skattesmell når neste års skattemelding dumper ned i postkassen eller innboksen (krever abonnement).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer