Frister de unge med 100.000 i lån

Stor skepsis til forbrukslån rettet mot studenter.

TOMT? Ikke la deg friste unødvendig av forbrukslån, som er veldig dyr gjeld. Foto: Colourbox.com
TOMT? Ikke la deg friste unødvendig av forbrukslån, som er veldig dyr gjeld. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med setningen "når studielånet lar vente på seg" frister Nordea de unge kundene med forbrukslånet Check-in.

Lånet er ifølge banken "et gunstig lån", det krever ingen sikkerhet og studenten oppfordres av Nordea til selv å bestemme hva pengene skal brukes til.

Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo. Foto: Virre Dahl
Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo. Foto: Virre Dahl Vis mer

Men er det spesielt gunstig for studenter å ta opp forbrukslån? Ikke ifølge Agnes Bergo. Hun er daglig leder i Pengedoktoren og driver blant annet driver med økonomisk rådgivning.


- Et forbrukslån er ekstremt dyr finansiering. Det er betenkelig at et så dyrt alternativ markedsføres til studenter som i mange tilfeller ikke er modne nok til å håndtere kreditt, mener Bergo.

Daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener studenter antakelig er den gruppen som i minst grad burde ta opp slike lån.

- Hvis banker retter markedsføring av forbrukslån mot studenter, er dette å oppfordre dem til å gjøre det stikk motsatte av hva de burde, som er å konsentrere seg om å bygge opp egenkapital og å få et sunt forhold til egen økonomi, sier Realfsen.

Les også: Dette er den beste sparemetoden

Måtehold?

Forbrukslånet fra Nordea er heller ikke helt i samsvar med rådene fra bankens egen forbrukerøkonom Christine Warloe. Det står lite i hennes blogg om å låne penger til det man måtte ønske.

Kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea. Foto: NORDEA
Kommunikasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea. Foto: NORDEA Vis mer

Derimot råder hun studentene om "å lære seg å balansere mellom det å avstå og det å delta, vise måtehold og det å unne seg noe.


Nordea mener det ikke er en motsetning mellom det å vise måtehold og å benytte seg av et forbrukslån til kjøp av for eksempel en datamaskin eller en sykkel.

- Det vår forbrukerøkonom Christine Warloe sier, er at det er lurt å vise måtehold – og ikke minst sette opp et budsjett. Dette er gode råd som gjelder de fleste voksne, og kanskje særlig ungdom og studenter, som ikke har vært vant til å håndtere egen økonomi fra før, sier Rune Sjøhelle, kommunikasjonsdirektør i Nordea.

Økonomisk umodne

Agnes Bergo påpeker at mange unge ikke er vant til å forvalte egen økonomi. Dessuten viser statistikkene at unge mennesker, i større grad enn voksne, har lett for å bruke pengene feil når de kommer inn på konto.

- Mange studenter kan trenge penger til praktiske ting ved skolestart, men dessverre viser statistikken at mange vil bruke pengene på fornøyelser og unødvendig forbruk. Dermed er faren stor for at de opparbeider seg gjeld som kan forfølge dem i mange år fremover, sier Bergo.

Nordea er uenig i at ungdom og studenter er for umodne til å takle et forbrukslån.

- Dette er voksne mennesker som absolutt er i stand til å takle sine forpliktelser. Vår erfaring med Check-in lån er gode. Vi ser lite mislighold, og våre unge kunder er flinke til å betale tilbake det de skylder, sier Sjøhelle, og legger til at forbrukslån ofte er den eneste muligheten denne gruppen har til å finansiere denne type innkjøp.

Sjøhelle understreker at det dessuten er et bedre alternativ enn bruk av kredittkort.

- Et forbrukslån er gjenstand for en grundig søknadsprosess med kredittvurdering - og ikke minst en nedbetalingsplan. Det i seg selv er disiplinerende og henger godt sammen med det vår forbrukerøkonom sier. Kredittkort er et alternativ som ikke har den samme disiplinerende egenskapen som et nedbetalingslån, mener Sjøhelle.

Les også: Slik får du betalt ned kredittkortregningen

Fritt vilt

Selv om den årlige nominelle renten er på 11 prosent i Nordeas tilfelle og dermed lavere enn det som er tilfellet for mange andre forbrukslån, understreker Agnes Bergo at forbruksgjeld er dyr gjeld,

Bergo syns dessuten det er veldig betenkelig at forbrukslån markedsføres til 18-åringer.

- Ifølge Vergemålsloven er det forbudt for umyndige å ta opp lån. Mens en ungdom på 17 år og 11 måneder er beskyttet av lovverket mot følgene av gjeld og kreditt, mener altså kredittinstitusjonene at han forstår effektiv rente og klarer å vurdere konsekvensene av mulig mislighold på 18-årsdagen. Da er han fritt vilt, sier hun.

Bergo legger til at misbruk av denne typen kreditt kan få konsekvenser både for fremtidige boliglån og arbeidsforhold.

Les også: Ikke la deg lure av salgsprisene

Få pengene til å strekke til

Skulle man likevel ha behov for noen kroner ekstra å rutte med, har Bergo følgende råd til studentene:

- Be om lån hos foreldrene, eller søk om kontokreditt på brukskontoen. Dette er gunstigere enn et forbrukslån, sier Bergo, og anbefaler alle studenter å sette opp budsjett for egen økonomi.

- Studielånet skal dekke både husleie, leveomkostninger og skolemateriell. Det betyr at man må si nei til mange andre ting. Jeg forstår at dette kan virke kjipt, men gjeldsproblemer senere i livet vil oppleves langt kjipere, sier Bergo.

Les også: Denne regningen vil nordmenn betale oftere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer