Frossen og forkjølet?

Er det ikke typisk? Med en gang det begynner å bli litt kaldt ute, kommer forkjølelsen snikende. Her er rådene for hvordan du kan forebygge forkjølelse, og bli fortere frisk.

Publisert
Sist oppdatert

Frossen og forkjølet?

Er det ikke typisk? Med en gang det begynner å bli litt kaldt ute, kommer forkjølelsen snikende. Her er rådene for hvordan du kan forebygge forkjølelse, og bli fortere frisk.

Av Dr. Bernt Rognlien

Den kommer nesten alltid når du ikke har tid til å være syk. Enten du har frosset, sovet for lite, stresset for mye - eller på en eller annen måte redusert motstandskraften din - så er den der. Forkjølelse er en virus sykdom som angriper slimhinnen i nese og hals.Den er ufarlig, men hvis du ikke tar den alvorlig kan den lett gi ettersykdommer som bihulebetennelse, ørebetennelser, halsinfeksjon, bronkitt og lungebetennelser.

Behandling

Inhalasjonsbad: Kjenner du forkjølelsen komme er det lurt og starte beredskapen med en gang - se det som en mulighet til å få trent immunapparatet ditt. Et sterkt immunapparat er avhengig av og holdes vedlike og trenger en ufarlig beredskapsøvelse av og til - en forkjølelse er en glimrende mulighet.

Varmt inhalasjonsdampbad er lurt å ta hvis du har frosset eller kjenner at symptomene begynner å komme. Kok opp 3- 5 liter vann, ha i en neve kamilleblomst og inhaler den varme dampen i 10-15 min 2- 4 ganger daglig. Gjøres dette helt i begynnelsen når forkjølelsesvirus ligger i slimhinneoverflaten er den varme dampen ofte nok til å drepe virus og gjøre at forkjølelsen går over i løpet av 1- 2 dager. Bruk det varme vannet til et varmt fotbad etterpå. Fryser du på bena medfører det at temperaturen i neseslimhinnene synker med opptil 6 grader og temperaturen i halsen synker med 1- 2 grader og motstandskraften din i hals og nese hemmes kraftig- et varmt fotbad motvirker dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer