Frostveske skal smake vondt

En ny lov pålegger produsenter av frostveske å gjøre smaken bitter. Men hva gjør du hvis barnet ditt drikker den likevel?

Har barnet ditt fått i seg noe giftig? Ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00  for råd!  Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Har barnet ditt fått i seg noe giftig? Ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00 for råd! Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år får myndighetene melding om mellom 40 og 60 ulykker der barn har drukket frostvæske. Dette kan være livsfarlig for barn, ifølge Statens forurensningstilsyn:

  • 10-15 milliliter etylenglykol er nok til å kunne gi livstruende forgiftning hos et barn.
  • Et par spiseskjeer med konsentrert etylenglykol kan gi alvorlige varige nyreskader. Større doser kan være dødelige.
Nå vil en ny lov forhåpentligvis føre til at færre barn får i seg dette. For nå har den søte smaken som tidligere var i frostvæske, blitt erstattet med en bitrere og vondere smak.

Test deg selv her! Kan du redde barnet ditt?Sju førstehjelpstabber

Her er symptomene

Etylenglykol har en naturlig søt smak, og kan gi alvorlige skader selv i små doser.

Miljøverndepartementet vedtok derfor i juli at all forstvæske med dette stoffet, som er ment for privat bruk, må tilsettes bitter smak. Endringen trådte i kraft umiddelbart, og er først og fremst ment å beskytte barn.

Typiske symptomer ved inntak av frostvæske er: kvalme, oppkast, svimmelhet, sløvhet og bevisstløshet. Noe senere kan det oppstå symptomer som for eksempel hyperventilering, koma og kramper, ifølge Giftinformasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.