Frukt beskytter mot øyesykdom

Frukt er ikke bare veldig godt, det kan også beskytte deg mot den vanligste grunnen til at voksne mister synet.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en ny studie, som også tyder på at frukt og grønnsaker med mye karatenoider, stoffet som gir rød- og gulfarge, ikke har en så sterk beskyttende effekt som tideligere forskning har tydet på.

Forskerne fra Brigham and Women's Hospital i Boston gikk gjennom data samlet inn fra 77.562 kvinner og 40.866 menn som ble fulgt i mellom 12 og 18 år.

De fant ut at både kvinner og menn som spiste frukt mer enn tre ganger daglig hadde 36 prosent lavere risiko for å utvikle makula degenerasjon.

- Folk lever lengre og sunnere liv, og aldersrelaterte sykdommer som blindhet kan ha stor innvirkning på livskvaliteten, sier studiens leder Eunyoung Cho til CNN.

- Fordi det er begrensede behandlingsmuligheter for aldersrelatert makula degenerasjon har vi fokusert på å identifisere faktorer som kan redusere risikoen for å utvikle sykdommen, og dermed redde en persons syn.

Studien er den første i stor skala som ser på sammenhengen mellom kosthold og risiko for å utvikle sykdommen.

Studien er publisert i tidsskriftet The Archives of Ophthalmology, og forskerne sier det trengs mer forskning på området før de kan være helt sikre på resultatene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer