- Frukt etser bort tennene

Fem om dagen er sunt for kroppen. Men frukt og grønt kan ødelegge tennene, advarer tannleger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drikker du appelsinjuice dagen lang, spiser tomater til lunsj og tar et eple eller to mellom slagene? Økt fokus på helse har gjort at vi spiser mer frukt og grønt, men det er ikke like sunt på alle fronter, ifølge tannekspertene.

- Det er selvsagt kjempebra også, men gjør samtidig situasjonen verre for tennene, sier Birgitta Lindquist, tannlege ved Odontologisk institutt ved Göteborgs universitet, til Aftonbladet.

Mat med lav pH-verdi, under sju, gjør nemlig tannemaljen myk og porøs. I alvorlige tilfeller forsvinner emaljen helt og blottlegger selve tannbenet, og hele fire av ti er rammet av tannerosjon, ifølge Aftonbladet.

Tar du godt vare på tennene dine? Ta testen her:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Verst hos unge
Den store skurken er imidlertid mineralvann, som for eksempel brus. Men sitrusfrukter, tomater, vindruer, salatdressing, sportsdrikk og vin er heller ikke bra for emaljen.

På Colosseumklinikken i Oslo merker tannlegene at problemet har blitt større. Og ungdom under 25 er hardest rammet, ifølge Per Kristian Elvestad.

- Vi har merket en gradvis økning de siste kanskje fem årene. Det har nok mye med livsstilsendringer å gjøre: Vi er på vei bort fra norsk husmannskost og inntar mye mer sur mat og drikke enn vi gjorde før, sier tannlegen.

En undersøkelse på erosjonsskader blant norske rekrutter viste en økning fra 8,2 prosent i 1990 til 14,5 prosent i 1999. Hos barn er tallene enda høyere, og ifølge en irsk undersøkelse hadde 47 prosent av femåringene erosjonsskader.

- Småspising et problem
Alix Young Vik, førsteamanuensis ved Odontologisk Fakultet, Universitetet i Oslo, sier at karies er et mye mindre problem enn før, mens syreskader i større grad har tatt over de siste ti årene. Hun mener småspising er én av utfordringene.

- Hvis vi spiser og drikker syrlige ting hele dagen, utsetter vi tennene for stadige syreangrep. Derfor bør vi helst legge inntaket til andre måltider. Tygging vil nemlig produsere spytt, og det hjelper til med å nøytralisere syren, forklarer Young Vik.

Hun synes det er viktig ikke å skremme oss bort fra "fem om dagen":

- Frukt er jo et sunt alternativ, så jeg vil ikke råde folk til å redusere inntaket generelt. Men få gjerne i deg mindre syrlig frukt og drikke mellom måltidene, særlig hvis du har begynt å få syreskader, sier Young Vik.

- Våre anbefalinger står ved lag: tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt hver dag, og variasjon er viktig. Dette kan spises enten som mellommåltid eller ved siden av måltidet. Vi fraråder imidlertid hyppig inntak av sure drikker, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial og Helsedirektoratet.

Flere tannkremer kan gi riper og skader på tennene. Les mer her:

Får ising i tennene
For å forebygge skader, bør du skylle munnen med vann etter inntak av syrlig mat og drikke, og unngå å pusse tennene like etter at du har spist, råder Young Vik.

Syreskader utvikler seg ofte over flere år, og mange merker det først ved at de får ising i tennene. Regelmessig fluorskylling eller bruk av fluortabletter kan hjelpe noe mot isingen.

Hvis tannlegen finner ut at du har problemer med emaljen, kan du stanse utviklingen blant annet ved å forandre matvanene, ifølge Young Vik. Men hvis mye av tannen har gått tapt, kan det bli en kostbar prosess.

- Hvis skadene er store, kan vi ende opp med å måtte sette på skallfasetter eller krone. Så det viktigste er å tenke forebyggende, råder Per Kristian Elvestad.

Slik får du null hull:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer