Frukt og grønt beskytter hjernen

Frukt og grønnsaker som inneholder mye antioksidanter, kan beskytte hjernen mot skader etter hjerneslag.

Publisert
Sist oppdatert

Blåbær, spinat og algen med navnet spirulina er alle kjent for å inneholde store mengder antioksidanter.

Nå viser forskning at denne typen mat både kan forebygge mot mange helseproblemer og redusere konsekvensene etter et hjerneslag.

Tydelig forskjellForskerne ved University of South Florida College of Medicine testet antioksidantene på forsøksrotter som ble gitt fire forskjellige dietter: Vanlig rottefôr med blåbær, fôr med spinat, fôr med spirulina og en gruppe som bare fikk vanlig rottefôr uten noen ekstra tilsetninger.

Rottene ble så utsatt for et fremprovosert hjerneslag. Målinger viste at de som hadde fått et kosthold med ekstra antioksidanter mistet færre hjerneceller og ble raskere friske enn de som bare hadde fått vanlig mat.

- Vi ble forbløffet over hvilken beskyttelse disse antioksidant-rike diettene kunne gi. Omfanget og konsekvensene av slaget var mellom 50 og 75 prosent lavere hos rotter som hadde fått en diett med blåbær, spinat eller spirulina, forteller forskningsleder Paula Bickford i følge magasinet Medical News Today.

- De kliniske konsekvensene av dette er at inntak av frukt og grønnsaker kan ha betydning for konsekvensene av et slag. Dette kan være en enkel, tilgjengelig, billig og trygg fordel for slagpasienter, mener forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer