Frukt og grønt kan gjøre deg syk

Hvis du spiser det rått.

Frukt og grønt kan gjøre deg syk
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere utbrudd av matforgiftning skyldes inntak av rå frukt og grønnsaker.

Det fastslår flere eksperter på området i fagtidsskriftet Epidemiology and Inceftion, melder Science Daily.

Rå frukt og grønnsaker avsløres stadig oftere som kilden til utbrudd med matbåren sykdom.

Les også: Disse mattabbene bør du unngå

E.coli og salmonella

I Europa har nylige utbrudd vist «nye og uforklarlige forbindelser» mellom enkelte bakterier og viruser som forårsaker matforgiftning og importerte varer som salater, babymais og bringebær.

Les mer på KK.no: Pakkesalat kan være giftig

I USA har utbrudd med E.coli blitt knyttet til ferskpakket babyspinat, mens paprika, cantaloupe-melon og tomater har stått bak salmonellainfeksjoner.

- Dette bekrefter at rå frukt og grønnsaker kan føre til matforgiftning, sier professor Norman Noah, sjefredaktør i Epidemiology and Inceftion.

Les også: Du spiser gammel mat

Lang vei til tallerkenen

- For å få tak i frukt og grønt utenfor sesongen må varene transporteres tusenvis av mil fra dyrkingsområdet, og utbrudd kan ramme mange forskjellige land på samme tid, forklarer Noah.

- Videre forskning bør fokusere på å finne ut hvor organismene som forårsaker matforgiftningen kommer fra – og identifisere akkurat når dette skjer i løpet av matens vandring fra jorde til gaffel.

Les også: Slik unngår du matforgiftning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer