Fruktbare norske kvinner

Norske damer er blant Europas mest fruktbare. Bare islandske kvinner føder flere i Norden.

Publisert
Sist oppdatert

Godt nytt for fremtidens pensjonister: Norske kvinner ligger slett ikke i bakleksa i produksjonen av nye norske skattebetalere.

I dagens utgave av Samfunnsspeilet fra Statistisk sentralbyrå, dokumenteres det at Norge, sammen med de andre nordiske landene har høy fruktbarhet i europeisk sammenheng.

Les: Slik barnesikrer du boligen

Som Irland

Graden av fruktbarhet i de europeiske landene i 2005 er målt i samlet fruktbarhetstall (SFT), som beskriver gjennomsnittlig antall levendefødte barn hver kvinne kommer til å føde i hele kvinnens fødedyktige periode (15-49 år), under forutsetning av at fruktbarhetsmønsteret i perioden vedvarer, og at dødsfall ikke forekommer.Norske, finske og danske kvinner kan vise til skalaens nest høyeste fruktbarhet, med et samlet fruktbarhetstall mellom 1,8 og 1,99. Dette er på samme nivå som blant irske kvinner. I Europa blir denne fruktbarheten kun overgått av kvinner i Island, Albania, Moldova og Kypros.

To-delt Europa

Lenger ned i Europa er ikke bildet like klart, skriver SSB. - Ikke minst i Nordøst-Europa var fruktbarheten lav i 2005 sammenliknet med Norge. Polen, Ukraina, Hviterussland og Litauen illustrerer dette. Sammenliknet med 1995 var det en nedgang i fruktbarhet i mange østeuropeiske land, og Moldova skiller seg spesielt ut her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer