Nordmenn spiser 33 kilo tilsatt sukker i året – men sukkerinntaket vårt er heldigvis på vei ned, blant annet fordi vi drikker mindre sukkerholdig brus. De fire siste årene har vi spist stadig mindre sukker. I 2004 duppet tallet for første gang under 40 kilo siden 1988, og siden den gang har antall kilo sukker vi spiser årlig gått jevnt og trutt ned.
Les også: Brus kan gjøre deg syk
Men selv om inntaket har gått ned de siste årene, spiser vi fortsatt for mye sukker. Sukker utgjør nå i gjennomsnitt 13 prosent av energiinntaket vårt, noe som fortsatt er over anbefalt inntak, som er maksimalt ti prosent.
Alt tyder likevel på at vi blir stadig mer bevisste på hvor mye sukker vi spiser, og det har også vært mye diskusjon rundt forskjellen på fruktose og glukose. Lenge anså man fruktose som et bedre alternativ enn vanlig sukker, da fruktose blant annet ikke gir direkte blodsukkerstigning. De siste årene har imidlertid fruktosens sunnhetsstempel blitt fjernet – og ifølge en ny studie kan det nå faktisk se ut som fruktose er verre enn glukose.
Les også: Fruktose er mer skadelig enn antatt
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger