Frykt for at dansk bankkrise sprer seg

Bør kunder i norske småbanker skjelve i buksene?

Publisert
Sist oppdatert

Danskene frykter at flere småbanker vil måtte kaste inn håndkleet etter at Roskilde Bank i helgen måtte reddes fra konkurs av den danske stat.

En viktig årsak er at store banker som Nordea og Danske Bank trolig vil kvie seg for å låne penger til mindre banker i tiden som kommer. Dette skyldes igjen den internasjonale kredittkrisen og fallet i det danske eiendomsmarkedet.

Hvor sikre er pengene dine i banken?

Det er imidlertid liten risiko for at norske småbanker vil oppleve lignende problemer, ifølge kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's.

- Norge har ikke opplevd det samme fallet på eiendomsmarkedet som Danmark. Vi har kanskje sett det i enkelte områder av Oslo, men det har ikke vært en generell prisnedgang på 20 prosent, sier direktør og finansanalytiker Miguel Pintado i S&P til NTB.

Selv hvis Norge skulle oppleve et eiendomskrakk, skal det mye til for at norske banker vil nærme seg konkurs.

- Mange av småbankene i Norge er sparebanker. De er kjent for å være konservative og holder seg til sin region. I Danmark har flere uavhengige småbanker ført en aggressiv utlånsbank og gitt lån utenfor sitt område, sier Pintado.

Skulle enkelte norske banker likevel få problemer, er det sparebankene i tett befolkede områder i Sørøst-Norge som er mest utsatt, fremholder han.

For lett å få lån? Vi fikk låne 100.000 på et par dager.

Hindret konkurs

Søndag kveld ble det klart at den danske sentralbanken, eller Nationalbanken, overtar Roskilde Bank for å hindre at den går konkurs.

En ekstern revisjonsrapport hadde konkludert med at bankens halvårsregnskap burde nedskrives med en milliard danske kroner. Dermed var løpet kjørt.

Overtakelsen betyr etter alt å dømme at Roskilde Banks aksjonærer har tapt pengene sine. Blant dem er også mange småsparere, som raser over å ha mistet sparepenger som var plassert i det de trodde var trygge aksjer.

At banken nå er statens ansvar, vil kunne koste skattebetalerne dyrt, men ifølge sentralbanksjef Nils Bernstein ville alternativet vært mye verre.

- Samfunnet har en stor interesse i at vi har en velfungerende finanssektor, og derfor må man i en slik situasjon ty til den løsningen som vi her har skrudd sammen, sier Bernstein.

DinSides banksparekalkulator

Aggressiv

Roskilde Bank har dårlige lån for i alt 16 milliarder danske kroner, og mange av låntakerne er forretningsfolk fra København som ikke greide å få lån andre steder. Noen få store kunder har lånt altfor mange penger i banken, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge eksperter har banken vært preget av et svakt og inkompetent styre som ikke har greid å sette foten ned for den store utlånsfesten.

Bankens administrerende direktør, Søren Kaare-Andersen, innrømmer at det kun er banken som har ansvar for at det har gått galt.

- Det skyldes ene og alene Roskilde Bank og den måten vi har drevet vår virksomhet på, sier han, ifølge Politiken.dk. Han har allerede gitt sparken til to andre sjefer, begge med ansvar for utlån til næringslivet, opplyser anonyme kilder til borsen.dk.

For retten?

Flere mener nå at bankens styre og ledelse bør stilles for retten.

Økonomiprofessor Anders Drejer sier til Politiken at styreleder Peter Müller har gjort så mange feil overfor aksjonærene at det vil være naturlig at misfornøyde investorer går rettens vei for å plassere ansvaret.

Müller får blant annet kraftig kritikk for at han for tre uker siden skapte forventninger om at et oppkjøp var på gang, noe som fikk aksjekursen til å stige med 15 prosent.

"Man kan undre seg. Har han sittet i en campingvogn et eller annet sted i Sør-Europa og bare stukket fingeren i været og sagt at vi tror den er solgt nå? Jeg forstår i hvert fall ikke det signalet", lyder den bistre kommentaren fra direktør Charlotte Lindholm i Dansk Aktionærforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer