Frykt for at dansk bankkrise sprer seg

Bør kunder i norske småbanker skjelve i buksene?

Publisert
Sist oppdatert

Danskene frykter at flere småbanker vil måtte kaste inn håndkleet etter at Roskilde Bank i helgen måtte reddes fra konkurs av den danske stat.

En viktig årsak er at store banker som Nordea og Danske Bank trolig vil kvie seg for å låne penger til mindre banker i tiden som kommer. Dette skyldes igjen den internasjonale kredittkrisen og fallet i det danske eiendomsmarkedet.

Hvor sikre er pengene dine i banken?

Det er imidlertid liten risiko for at norske småbanker vil oppleve lignende problemer, ifølge kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's.

- Norge har ikke opplevd det samme fallet på eiendomsmarkedet som Danmark. Vi har kanskje sett det i enkelte områder av Oslo, men det har ikke vært en generell prisnedgang på 20 prosent, sier direktør og finansanalytiker Miguel Pintado i S&P til NTB.

Selv hvis Norge skulle oppleve et eiendomskrakk, skal det mye til for at norske banker vil nærme seg konkurs.

- Mange av småbankene i Norge er sparebanker. De er kjent for å være konservative og holder seg til sin region. I Danmark har flere uavhengige småbanker ført en aggressiv utlånsbank og gitt lån utenfor sitt område, sier Pintado.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer