Strømpriser

Fryktelig dyrt i dag

I dagens verste time koster det deg over 40 kroner å dusje ti minutter. I enkelte kommuner over 50.

SETTER REKORDER: Strømprisene stiger stadig, og i dag er den dyrest til nå i år. Foto: Pål Joakim Pollen
SETTER REKORDER: Strømprisene stiger stadig, og i dag er den dyrest til nå i år. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver 29. november i kalenderen, og strømprisene er i dag på sitt desidert høyeste i år, med en snittpris på kraftbørsen på 321 øre inklusiv moms i Sør-Norge. Det er før nettleie og avgifter er lagt på.

Om du har en strømavtale uten påslag betaler du i praksis 3,65 kroner i snitt per kilowattime i dag om du bor i Sør-Norge og 3,28 kroner om du bor lenger nord i landet.

Etter en høst med veldig store forskjeller mellom sør og nord, har prisene altså jevnet seg ut veldig de siste dagene. For bare en uke siden var spotprisen hos Nordpool nesten ni ganger høyere i Sør-Norge enn den var i nord.

Verste time: 5,69 kroner

Timen mellom 17 og 18 i ettermiddag er den verste i sør. Da er spotprisen hos Nordpool hele 523 øre, som inkludert nettleie og elavgift da gir en sluttpris på hele 5,69 kroner kilowattimen - pluss eventuelt påslag fra strømleverandøren din.

Altså koster det 5,69 kroner å bruke en panelovn som yter 1000 watt i én time.

Tar du deg en ti minutters dusj etter jobb i dag, med vanlig dusjhode (ikke sparedusj), koster det deg over 30 kroner bare for strømmen.

Legger vi til vann- og avløpsavgift kommer vi opp i drøye 43 kroner for gjennomsnittskommunen, og over femtilappen i kommunene med de høyeste avgiftene på vann og avløp. Blant annet er vann- og avløpsavgiftene i Sør-Aurdal, Flesberg, Aremark, Tolga og Hurdal over dobbelt så høye som gjennomsnittskommunen, ifølge tall fra SSB.

Med sparedusj halverer du denne prisen.

En runde med tørketrommelen, som forbruker rundt 2,4 kWt på en runde, koster deg over 13 kroner i ettermiddag.

Du bør også la være å plugge i elbilladeren rett etter jobb, men heller vente til leggetid. Har du en lader på 11 kW og den går for fullt mellom 17-18 vil du betale hele 62 kroner for den timen med lading. En større elbil, som bruker 2,5 kWt per mil, vil da bruke strøm tilsvarende 14 kroner mila - mer enn en gjerrig dieselbil selv med dagens høye drivstoffpriser.

Vil vedvare

Til DinSides søsternettsted Børsen sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt at han tror prisene vil gå enda høyere. Strømanalytiker i Storm Geo, Sigbjørn Seland, sier til nettstedet at vi må forvente høye priser de 8-10 neste dagene, før et værskifte kan bidra til å få prisene ned igjen.

Tirsdag og onsdag er det i det minste meldt kraftig vind i Tyskland, som tradisjonelt påvirker prisen i positiv forstand for norske strømkunder i sør.

Oppdatert klokka 1254: Strømprisen halveres nesten i morgen, tirsdag, kontra i dag, med snittpris på 172 øre (inkl moms) i Sør-Norge. I nord blir den faktisk dyrere i morgen, med snittpris på 189 øre.

Døgnets dyreste time i Sør-Norge blir fra 19-20 (287 øre), mens den i de nordlige regionene ligger på 348 øre fra 16-17.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer