Frykter å bli avslørt

Derfor jobber mannen så hardt, mener psykologer.

Du bør jobbe med dine negative sider, anbefaler to svanske psykologer. For skjørtejegerens del betyr det å få bedre selvtillitt, men ikke gjennom å erobre nye kvinner. Og jaktinnstinktet må temmes ... Foto: Colourbox
Du bør jobbe med dine negative sider, anbefaler to svanske psykologer. For skjørtejegerens del betyr det å få bedre selvtillitt, men ikke gjennom å erobre nye kvinner. Og jaktinnstinktet må temmes ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det egentlig som kjennetegner en mann? Det er hva to svenske psykologer forsøker å gi svar på i sin nye bok.

I boken"17 mannstyper - og hva de våger å fortelle psykologen" tegner Mattias Lundberg og Anders Wahlberg et nakent og ærlig bilde av hvilke personlighetstrekk alle menn kan defineres ut ifra.

Målet med boken er å få menn (og kvinnene deres) til å erkjenne hvem de er, for så å jobbe med sine negative sider, slik at de kan unngå å bli stereotyper.

Ifølge psykologene utgjør disse de vanligste mannstypene:

 • Martyren:
  Han vil ikke ha hjelp, kun medlidenhet. Martyrmannen kan være vanskelig å forholde seg til, og forholdene hans ender nesten alltid i skilsmisse. Han ser kun andres feil, ikke sine egne. Han er barnslig og tar egne beslutninger, som påvirker andre. Som et trassig barn insisterer han på at alt skal være på hans premisser.

  Dette bør han jobbe med:
  Bli voksen, og innse at også andre mennesker har følelser og behov.

 • Skjørtejegeren:
  Han liker å jakte og erobre. Problemet er imidlertid at han er sjalu, og at han kontrollerer sine ofte unge erobringer. Når det blir for intenst og kvelende for henne, kan hun ende med å forlate ham. Skjørtejegeren må lære seg at friheten han har til å jakte også gjelder for kvinner.

  Dette bør han jobbe med:
  Få bedre selvtillitt, men ikke gjennom å erobre nye kvinner. Jaktinnstinktet må temmes når han først har funnet drømmekvinnen.

  Les mer her: Macho eller myk mann?

 • Mammadalten:
  Han er en hyggelig og omgjengelig type, hvis det bare ikke var for at han er så avhengig av sin mor. Hun utnytter hans dårlige samvittighet, og han klarer ikke å si nei. Det går nødvendigvis ut over partneren i lengden. Han bør passe seg for å ikke bli kastet ut av samboeren, og ende opp med å flytte hjem til gutterommet hos mor. Kanskje skyldes behovet for å ofre seg for mor en barnslig lengsel etter å bli elsket og avholdt.

  Dette bør han jobbe med:
  Han må tenke over hvorfor han ikke greier å si nei til mor. Er det fordi det gleder ham å hjelpe henne, eller er det et resultat av dårlig samvittighet?

 • Karrierejegeren:
  Han streber etter makt, og ønsker å synes. Kan fort bli i ett med jobben sin. Han forsørger familien sin økonomisk, men svikter både den og seg selv følelsesmessig. Jobben blir den viktigste prioriteringen i livet hans.

  Dette bør han jobbe med:
  Selvfølelsen. Selvtillit er ofte bra, men innerst inne er han redd for å bli avslørt som en bløff, og derfor jobber han så hardt.

 • Den aggressive:
  Han kan bryte ut i ukontrollerbart raseri, tilsynelatende uten grunn. Sannheten er at han lagrer mange små ting som han går og bærer på, til det til slutt koker over. Kankje en idé å ta ham med på fotballkamp, hvor han kan gi utløp for sinnet sitt?

  Dette bør han jobbe med:
  Finne en måte å kanalisere sinnet på, før det bygger seg opp og ender med eksplosjon.

  Les også: Er du en tøffelhelt?

 • Etterdilteren:
  Denne mannen kan ofte bli usikker på seg selv og sine omgivelser, når han må tilpasse seg nye miljøer og situasjoner. Spesielt dersom han skal representere noe han ikke kan stå inne for, eller omgås mennesker han ikke liker. Følelsen forsterkes når han skal forklare eller forsvare sine handlinger overfor den han elsker.

  Dette bør han jobbe med:
  Han må være ærlig overfor seg selv, og gi ikke etter for gruppepress.

 • Nostalgikeren:
  Han drømmer om å finne tilbake til sine røtter, og har romantiske forestillinger om hvordan livet var før i tiden. Han blir ofte skuffet, og kan finne på å drasse med seg hele familien i jakten på en fjern fortid. Det han glemmer er at ting forandrer seg, og at fortiden først og fremst ligger i minnet.

  Dette bør han jobbe med:
  Han må ikke la følelsene ta overhånd, og erkjenne hvorfor han flyttet i utganspunktet. Lengselen etter trygghet kan manifestere seg på mange måter.

 • Outsideren:
  Han vil så gjerne, men klarer ikke helt å finne sin plass blant gutta. Han har gjerne spesielle interesser, mykere verdier, og kan ha vanskelig for å finne kjæreste, hvilket mange feilaktig mistenker er fordi han kan være homofil.

  Dette bør han jobbe med:
  Akseptere hvem han er. Jobbe med å få bedre selvtillit, og på å takle andres fordommer.

  Les også: Mindre maskuline menn

 • Sportsidioten:
  Denne karen har et stort behov for å henge med supporterklubben. Det meste dreier seg om sport, og interessen for å være sammen kjæresten og ikke-likesinnede venner kan være så som så. Det synes imidlertid ikke å bry ham i særlig grad, og han bør kanskje tenke over hvorfor han velger å prioritere sportsinteressen fremfor familie og venner.

  Dette bør han jobbe med:
  Bli bevisst på flokkmentaliteten. Hvorfor er det så viktig å henge med supporterklubben så ofte? Hvor mye tid bruker han på kjæresten sin og vennene sine i forhold?

 • Pappagutten:
  Han har ikke sluppet helt ut av fars grep. "Pappas lille gutt" blir stadig mer irritert og frustrert, ettersom faren irettesetter ham som voksen. Far og sønn har vanskelig for å nå frem til hverandre, og det gjør vondt for begge parter. Sønnen har vanskelig for å innse at faren innerst inne bare ønsker ham godt når han irettesetter ham. Problemet er at faren ikke har innsett at den lille gutten har blitt voksen.

  Dette bør han jobbe med:
  Forståelse. En voksen og moden mann forstår at farens råd er velmente, selv om de kan virke overdrevne.

  Les også: Blir han mindre mann?

 • Den utro:
  Mottoet hans er at "litt utoskap gir ekstra krydder til kjærlighetslivet". Han har sannsynligvis vært gift lenge, og ser på sin partner som en serviceinnretning. Men når han på et eller annet tidspunkt blir avslørt, slår den dårlige samvittigheten ned i ham med full tyngde. Livet hans bryter sammen, og det kan være at det er hva som må til for at han skal forandre seg.

  Dette bør han jobbe med:
  Må tørre å kjenne på sin egen svakhet, og søke hjelp for å få bukt med angsten.

  Kilde: Ekstra Bladet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer