Frykter alternativ medisin

Danske leger er kritiske til registrering av alternative behandlere. De frykter kvakksalvere nå kan få offentlig godkjenning.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Et nytt dansk lovforslag om registrering av alternative behandlere skaper stor debatt i helsemiljøene i Danmark. Flere leger har nå stått frem og sagt at de mener offentlig registrering vil gi ufortjent kredibilitet til flere behandlingsformer.

Tjener på registrering
Registreringen skal organiseres av behandlernes egen bransjeforening. Men grunnleggende krav til utdanning og seriøsitet i utøvelsen imponerer ikke Ib Abildgaard Jacobsen som er leder for den danske legeforeningen.

- Det er klart at alternative behandlere gjerne vil registreres. Selv om det ikke er snakk om en offentlig godkjenning, vil en registrering gi inntrykk at dette er et fagfelt som er kontrollert og at man trygt kan kaste seg i armene på de registrerte behandlerne, sier Jacobsen til danske Dagens Medisin.

- Pasienten har jo ingen nytte av at en behandler har utdannet seg i mange år innen fotmassasje dersom hans gnikking under fotsålene ikke har noen effekt på pasientens sykdom, mener han.

Godkjenning av helserådet
Kravet til utdanningen er på minst 660 timer innen det fagfeltet behandleren skal arbeide. En registrering forutsetter også at bransjeforeningen for den aktuelle behandlingsformen er godkjent av det danske helserådet.

Birthe Skarup i Dansk Folkeparti er en av initiativtkerne bak lovforslaget. Hun avviser kritikken som kommer fra både helsepersonell og forbrukerombudet i Danmark.

- Vi har gått inn for denne registreringen nettopp for at forbrukerne skal kunne vite at det er et visst faglig nivå hos den enkelte alternative behandler. Legene burde være glade for at det nå blir stilt noen krav som gjør at den alternative bransjen blir bedre. Når det gjelder kritikken mot dokumentasjon vil jeg minne om at det heller ikke er all medisinsk behandling som er godt dokumentert, mener Skarup.

Norsk register
En ny lov om alternativ behandling trådte i kraft i Norge fra 1. januar 2004. Den nye loven erstatter den såkalte kvakksalverloven som har regulert alternativ behandling siden før 2. verdenskrig.

Loven åpner for en frivillig registrering av alternative behandlere og omhandler også retningslinjer for markedsføringen av alternativ behandling.

- Registerordningen innebærer ingen offentlig vurdering eller godkjenning av faglig art av den enkelte utøver eller behandlingsform, men ordningen inneholder elementer som både går på forretningsmessig seriøsitet og som skal bidra til at det stilles faglige og yrkesetiske krav. Dette skal bidra til å sikre seriøsitet hos utøverne og bidra til å ivareta sikkerhet, skriver Helsedepartementet i en pressemelding ved overgangen til det nye regelverket.

Mozon 30.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer