Bransjeorganisasjonen Virke advarer:

Frykter «apokalypse» innen varehandelen

Nordmenns kraftig økende handel i utlandet fører til dramatiske endringer for norsk handel, advarer Virke.

APOKALYPSE: Virke frykter varehandel fra utlandet vil ha store konsekvenser for norske butikker. Foto: NTB Scanpix
APOKALYPSE: Virke frykter varehandel fra utlandet vil ha store konsekvenser for norske butikker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hovedorganisasjonen la mandag fram sine prognoser for handelen. Der kommer det fram at nordmenn nå legger igjen 1 av 10 kroner i utenlandske butikker, og at utenrikshandelen er sterkt voksende.

Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017. Norske nettbutikker hadde en vekst på 101 prosent i samme periode.

Samtidig fører økt grensehandel og flere utenlandsreiser til at nordmenns handel i fysiske butikker utenlands øker raskt, med 62 prosent fra 2011 til 2017. De fysiske butikkene i Norge hadde en vekst på 17 prosent i samme periode.

- Et kraftfullt varsel

Denne utviklingen bør være et kraftfullt varsel til norske politikere, mener Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

- Når vi har kalt handelskonferansen på onsdag for «Retail apocalypse», viser det til dramatiske endringer både i form av utfordringer og muligheter, sier Andersen i en pressemelding.

Han peker på at norsk handelsnæring er avhengig av rammevilkår som sikrer konkurransekraften mot utenlandske aktører.

- 350-kronersgrensen for momsfri utenlandshandel og andre fordyrende skatter og avgifter for retailere i Norge, gir utenlandske selskaper urimelige konkurransefortrinn, sier Andersen.

Stortingets finanskomité bestemte før sommeren at de ville utrede å fjerne hele grensa, og kreve moms fra første krone.

Posten, i likhet med mange andre, mener vi må få på plass systemer for enklere og billigere fortolling først. Blant annet derfor har Posten bestilt en rapport fra Oslo Economics som ser for seg konsekvensene av å fjerne momsgrensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer