Frykter at norske nettbutikker vil dø

- Det er jo fullstendig galskap, sier netthandel-guruen Eric Sandtrø om forslaget om å fjerne 200-kronersgrensen.

OMSTRIDT GRENSE: Rundt 97 prosent av DinSides lesere ønsker å fjerne 200-kronersgrensen. Men det kan skape store problemer for norske nettbutikker. Foto: Colourbox/Per Ervland
OMSTRIDT GRENSE: Rundt 97 prosent av DinSides lesere ønsker å fjerne 200-kronersgrensen. Men det kan skape store problemer for norske nettbutikker. Foto: Colourbox/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du bestiller en vare fra en utenlandsk nettbutikk som koster mer en to hundrelapper, må du betale norsk moms (bøker er unntatt).

Denne tollgrensen på 200 kroner er svært omstridt. Facebook-gruppen «Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!» har i skrivende stund over 77.000 tilhengere. En rekke politikere har også tatt til orde for at grensen bør heves.

Akkurat dette skremmer norsk netthandelbransje. De frykter at nordmenn vil snu ryggen til norske nettbutikker, dersom det blir langt gunstigere å handle fra utlandet.

- Norsk netthandel er død hvis 200-kronersgrensen heves, sier netthandel-guruen Eric Sandtrø.

Sandtrø står bak suksessen Komplett.no, som i dag er Nordens største netthandelselskap. Han har i tillegg lansert andre netthandelkonsepter som Fjellsport.no og Delius.no, og har flere prosjekter på gang i Skandinavia.

De fleste handler for under en tusenlapp

Et av forslagene som har kommet opp, er å heve tollgrensen fra 200 til 1000 kroner. Ifølge Sandtrø vil det være kroken på døren for norske nettbutikker, fordi de aller fleste kundene handler for under tusenlappen når de handler på nettet.

Eric Sandtrø står bak flere nettbutikksuksesser. han tror det er kroken på døren for norske nettbutikker, dersom politikerne bestemmer seg for å heve 200-kronersgrensen. Foto: Thor S. Kristiansen/Bring
Eric Sandtrø står bak flere nettbutikksuksesser. han tror det er kroken på døren for norske nettbutikker, dersom politikerne bestemmer seg for å heve 200-kronersgrensen. Foto: Thor S. Kristiansen/Bring Vis mer


- Vi kjørte en undersøkelse på Komplett en gang som viste at 57 prosent av alle ordrene våre var under 1000 kroner, sier Sandtrø til DinSide.

Han legger til at utenlandske nettbutikker vil få en stor konkurransefordel med hevet grense.

- Om grensen blir hevet vil utenlandske konkurrenter få 20 prosents konkurransefordel over natten, men hovedpoenget mitt er at vi skal ha like konkurransevilkår, sier Sandtrø.

Flytter til Gøteborg

Nettbutikk-gründeren sier det er viktigere å se på andre bremseklosser ved innførsel av varer til Norge.

- Det bør bli enklere å få inn varer fra utlandet, for i dag er det mye knot. Men løsningen er ikke da at utenlandske butikker skal slippe å betale moms, mens norske butikker skal det. Det er jo fullstendig galskap. Og jeg er spent på å se om norske politikere har skjønt det, sier Sandtrø til DinSide.

Dersom politikerne blir enige om å øke tollgrensen, har Sandtrø planene klare.

- Vårt lager vil relativt umiddelbart ligge i Göteborg, for å si det enkelt, konstaterer netthandelsjefen.

Det er ikke bare tomme trusler Sandtrø kommer med. Om 200-kronersgrensen heves, er han klar til å pakke varelagrene og flytte utenlands.

- For oss vill det egentlig vært gode nyheter, fordi vi har mulighet til å tilpasse oss. Det er verre for de fysiske butikkene, som ikke har mulighet til å flytte. Men det er sånn det må være, sier han.

Viktig for norske forbrukere

Flere ganger har debatten rundt tollgrensen rast her på DinSide, og leserne er relativt enige om hva som bør gjøres. På spørsmål om hva som bør gjøres med tollgrensen svarer 10.211 personer, tilsvarende 97 prosent, at grensen bør heves eller fjernes. Bare 288 personer, eller 3 prosent mener den ikke bør endres.

Frykter at norske nettbutikker vil dø


Et av argumentene som brukes for å heve tollgrensen, er at den ikke er blitt justert på flere år. Faktisk har grensen vært på 200 kroner siden 1975, ifølge Forbrukerrådet. To hundrelapper for 35 år siden tilsvarer drøyt 950 kroner i dag, ifølge Statistisk sentralbyrå. Derfor er det mange som mener at det er rett og rimelig å øke grensen til en tusenlapp.

Et motargument til dette er at grensen har en helt annen funksjon i dag enn for 35 år siden. I 1975 lå netthandel fjernt inn i fremtiden, og det er ikke før langt ut på 2000-tallet at netthandel har blitt noe nesten alle driver med. En justering av 200-kronersgrensen vil derfor ha mye større negativ betydning for norsk næringsliv i dag enn for en del år siden, slik som Sandtrø bemerker.

FLERE ARGUMENTER FOR OG MOT: Bør vi kvitte oss med 200-kronersgrensen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer