EU vil senke reklamasjonsfristen, hva mener politikerne?

Frykter dårligere produkter med kortere reklamasjonsrett

EU rasler med sablene, men alle norske partier vil kjempe mot dårligere klagemuligheter.

REKLAMASJONSRETTEN TRUES: Trer felleseuropeiske reklamasjonsregler i kraft i Norge, kan rettighetene dine bli svakere enn de er i dag. Men samtlige partier mener at de skal stanse EU-forslaget. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
REKLAMASJONSRETTEN TRUES: Trer felleseuropeiske reklamasjonsregler i kraft i Norge, kan rettighetene dine bli svakere enn de er i dag. Men samtlige partier mener at de skal stanse EU-forslaget. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norge er ikke med i EU, men vi må likevel forholde oss til mye av det EU bestemmer. Det kan slå positivt ut, som at vi har fått angrerett fra europeiske nettbutikker, og det kan slå negativt ut, som forslaget EU nå jobber med.

EU-kommisjonen la i 2015 fram et forslag om å sette reklamasjonsfristen til to år for varer kjøpt på nettet. Senere foreslo EU-parlamentet å gjøre reklamasjonsfristen to år uansett hvor varen er kjøpt.

I dag har du reklamasjonsrett i to eller fem år etter et kjøp – går varen i stykker av seg selv i denne perioden, skal du få ordna opp gratis.

Om de felleseuropeiske reglene trer i kraft, vil klagefristen på for eksempel en mobiltelefon bli to år – i stedet for fem.

- Vi forventer at regjeringen er tydelige i den videre prosessen, på at vi ikke godtar en slik reduksjon, har forbrukerdirektør Randi Flesland uttalt, som mener norske forbrukere kan tape én milliard kroner hvert år på en kortere reklamasjonsfrist.

Men kan vi forvente at politikerne våre vil kjempe for den sterke, norske reklamasjonsretten?

Ingen vil godta forslaget

Dinside har spurt alle de største, norske partiene hva de mener om en kortere reklamasjonsfrist. Og politikerne er uvanlig samstemte: Samtlige partier svarer at de ikke vil godta forslaget fra EU.

For eksempel har Høyre og FrP i regjering allerede gjort dette klart overfor EU, og Arbeiderpartiet kaller det «uaktuelt».

Mange frykter at en svakere reklamasjonsrett vil føre til dårligere produkter, påpeker at dette også er et miljøspørsmål og KrF foreslår en merkeordning med forventet levetid.

Så uansett hvem som vinner årets stortingsvalg kan vi forvente at politikerne vil gjøre det de kan for å stanse EUs forslag. Under ser du hva alle partiene svarer.

KrF: - Arbeide for merkeordning

- KrF vil tvert imot opprettholde og forbedre forbrukerrettighetene for å stimulere til kvalitet på produkter. Den økte internasjonaliseringen krever et sterkt engasjement i internasjonale fora der viktige forbrukerpolitiske avgjørelser blir fattet. For å motvirke «bruk-og-kast-tendensen» vil KrF at Norge skal arbeide for et internasjonalt regelverk for produktansvar med krav om merking av produkters forventede levetid og kvalitet, skriver stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti (KrF) til Dinside.

Rødt: - Utvide reklamasjonsretten

- Vi er mot. Vi vil øke garantitider og reklamasjonsfrist på varene vi kjøper, slik at produsentene presses til å lage varer med økt levetid og kvalitet, skriver kontorleder Ole Mjelstad i Rødt til Dinside.

MDG: - Utvide reklamasjonsretten

- Dette er vi negative til. Vi ønsker i stedet å utvide reklamasjonsretten, for å gi et insentiv til å produsere mer holdbare produkter, skriver kommunikasjonssjef Sindre Buchanan i Miljøpartiet de Grønne (MDG) til Dinside.

Arbeiderpartiet: - Uaktuelt

- Vi mener det er uaktuelt å akseptere svekking av forbrukerens rettigheter med kortere reklamasjonstid, skriver politisk rådgiver Lars Raaum i Arbeiderpartiet til Dinside.

FrP: - Ønsker ikke

- Fremskrittspartiet ønsker ikke å svekke reklamasjonsretten og har gitt tydelige signaler om det, skriver informasjonsleder Kristian P. Larsson i Fremskrittspartiet (FrP) til Dinside.

Høyre: - Opprettholde dagens

- Høyre har arbeidet for å opprettholde dagens norske regelverk, i tråd med Forbrukerrådets syn, skriver finanspolitisk seniorrådgiver Morten Skauge i Høyre til Dinside.

Senterpartiet: - Sterkt mot

- Senterpartiet er sterkt imot dette. Vi vil forsvare norske forbrukeres rettigheter og mener at ordningen med fem års reklamasjonstid har tjent norske forbrukere, norsk næringsliv og miljøet godt. Vi er bekymret for at eventuelle innstramninger i reklamasjonsretten kan gi produsentene insentiver til å levere produkter som må byttes ut oftere og dermed gir større miljøbelastning, skriver medierådgiver Lars Vangen Senterpartiet til Dinside.

SV: - Dårlig forslag

- Dette er et dårlig forslag og vi går mot det. Det vil svekke produsentenes insentiver til å lage produkter som varer, noe som vil gå ut over både forbrukerne og miljøet, skriver finanspolitisk talsperson Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti (SV) til Dinside.

Venstre: - Forkjemper for forbrukerrettigheter

- Venstre er en sterk forkjemper for forbrukerrettigheter, og vi er fornøyd med at regjeringen har tatt en tydelig posisjon mot dette forslaget i sin dialog med EU, skriver stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer