Frykter fedmeepidemi i Norge

Samtidig som Verdens aktivitetsdag markeres, frykter Folkehelseinstituttet at fedmeepidemien kan være like rundt hjørnet.

Målet med tiltakene er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Målet med tiltakene er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi er svært bekymret over utviklingen. Det er derfor viktig å forebygge dette før vi får de samme tilstandene som i USA.


Tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 14 og 22 prosent av norske menn, og mellom 13 og 20 prosent av norske kvinner, har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30. Det betyr at dobbelt så mange er fete som for 20 år siden.

- Vi er ikke overrasket over tallene, sier Sidsel Graff-Iversen, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse.

Hva er din BMI? Prøv DinSide Helses kalkulator

- Hos menn har data fra helseundersøkelser av voksne vist gradvis økende vekt helt siden 1960-årene, og denne tendensen har blitt enda klarere i løpet av 1990-årene. Hos kvinner har det siden 1980 vært en helt klar økning. Om man skal kalle det epidemi, er jo bare et spørsmål om ord, fortsetter hun.

Noe av forklaringen til at vi har blitt så fete, er at vi har tatt til oss mer energi enn vi bruker, ifølge Graff-Iversen.

- Kroppsarbeid, i form av at man for eksempel løfter tungt, bærer og går veldig mye i jobben, er også mye mindre vanlig nå. Noe av det samme kan gjelde for hus- og hagearbeid og ikke minst for transport. Bil og maskiner har overtatt mye, sier hun.

Les også: Jobbene som brenner kalorier

Målet med tiltakene er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Målet med tiltakene er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Bekymret over utviklingen
- Vi er svært bekymret over utviklingen. Det er derfor viktig å forebygge dette før vi får de samme tilstandene som i USA, sier Henriette Øien, som er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Øien sier vi må iverksette tiltak fra en rekke områder, men tiltak rettet mot barn og unge er noen av de viktigste.

- Skolen er en viktig arena. Vi jobber for at barn skal ha en time fysisk aktivitet hver dag og gratis frukt og grønnsaker til alle skolebarn, fortsetter Øien.

Les også: Hvor mye veier barnet ditt?

Hun mener det også er viktig at det tilrettelegges for mer aktivitet i hverdagen vår. Trygge sykkelstier, gangveier og turløyper vil gjøre det lettere for folk å røre mer på seg. Det er viktig å gjøre det lettere å ta sunne valg, også i forhold til kosthold. Dette kan gjøres gjennom bedre tilgjengelighet og lavere priser på sunn mat.

Nesten alle er overvektige
Folkehelseinstituttets helseundersøkelser fra Oslo, Hedmark, Oppland, Troms og Finnmark viser at alle, bortsett fra 30-årige kvinner fra Oslo, hadde en gjennomsnittlig kroppsmaseindeks over 25. Det er Verdens helseorganisasjons (WHO) definisjon for overvekt.

Markeringen av Verdens aktivitetsdag i dag, 10. mai, kommer derfor på et veldig beleilig tidspunkt.

Les også: Stor midje er livsfarlig

- Verdens aktivitetsdag arrangeres av WHO. I år settes det fokus på sosiale ulikhetsperspektiver, siden levevaner henger sammen med inntekt og utdanning. De med høyere utdanning trener mer og har sunnere levevaner enn de med lav inntekt og utdanning, sier Øien.

Helsedirektoratet har utfordret alle kommuner til å markere dagen lokalt ved å arrangere ulike aktiviteter.

- Målet er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet, sier Øien.

Les også: Fløy overvektig til sykehus med militærfly

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer