Frykter fedmeepidemi i Norge

Samtidig som Verdens aktivitetsdag markeres, frykter Folkehelseinstituttet at fedmeepidemien kan være like rundt hjørnet.

Målet med tiltakene er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Målet med tiltakene er ikke å få alle på treningssentre, men å få alle til å være i daglig fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 14 og 22 prosent av norske menn, og mellom 13 og 20 prosent av norske kvinner, har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30. Det betyr at dobbelt så mange er fete som for 20 år siden.

- Vi er ikke overrasket over tallene, sier Sidsel Graff-Iversen, lege og forsker ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse.

Hva er din BMI? Prøv DinSide Helses kalkulator

- Hos menn har data fra helseundersøkelser av voksne vist gradvis økende vekt helt siden 1960-årene, og denne tendensen har blitt enda klarere i løpet av 1990-årene. Hos kvinner har det siden 1980 vært en helt klar økning. Om man skal kalle det epidemi, er jo bare et spørsmål om ord, fortsetter hun.

Noe av forklaringen til at vi har blitt så fete, er at vi har tatt til oss mer energi enn vi bruker, ifølge Graff-Iversen.

- Kroppsarbeid, i form av at man for eksempel løfter tungt, bærer og går veldig mye i jobben, er også mye mindre vanlig nå. Noe av det samme kan gjelde for hus- og hagearbeid og ikke minst for transport. Bil og maskiner har overtatt mye, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer