Frykter flere blinde

Medisinske eksperter frykter en økning av alvorlige øyelidelser og blindhet i Norge. Årsaken er at flere får diabetes og at vi lever lenger.

Publisert
Sist oppdatert

Diabetes er nå den hyppigste årsaken til blindhet hos folk i arbeidsdyktig alder i den vestlige verden. I dag har godt over 100 000 nordmenn diabetes og tallet vil øke. En viktig årsak til økningen er usunt kosthold og lite mosjon.

- Folk med diabetes har for høyt blodsukker. Dette kan føre til små blødninger i netthinnen, noe som kan gi nedsatt syn og blindhet, sier spesialist i øyesykdommer Olafur Bjørnsson ved Omnia Medisinske Senter til nyhetsbyrået Newswire.

- Fordi stadig flere får diabetes og fordi vi lever lenger, regner jeg med at det vil bli en økning av folk som har problemer med skarpsyn. Dessuten forekommer sykdommen Makuladegenerasjon, ’kalk på netthinnen’, også hyppig blant eldre mennesker. En del av disse pasientene kan behandles, sier Bjørnsson.

Ønsker nasjonal testingBjørnsson ønsker en nasjonal plan for såkalt øye-screening av pasienter med diabetes. Her blir øyet undersøkt for å finne tidlige tegn på sykdommer.

- Med aktiv oppfølging av alle diabetikere kan vi forhindre utvikling av sykdommer. Samfunnet ville spare store kostnader på en systematisk sjekk av denne gruppen, sier Bjørnsson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer