Frykter flere blinde

Medisinske eksperter frykter en økning av alvorlige øyelidelser og blindhet i Norge. Årsaken er at flere får diabetes og at vi lever lenger.

Publisert
Sist oppdatert

Diabetes er nå den hyppigste årsaken til blindhet hos folk i arbeidsdyktig alder i den vestlige verden. I dag har godt over 100 000 nordmenn diabetes og tallet vil øke. En viktig årsak til økningen er usunt kosthold og lite mosjon.

- Folk med diabetes har for høyt blodsukker. Dette kan føre til små blødninger i netthinnen, noe som kan gi nedsatt syn og blindhet, sier spesialist i øyesykdommer Olafur Bjørnsson ved Omnia Medisinske Senter til nyhetsbyrået Newswire.

- Fordi stadig flere får diabetes og fordi vi lever lenger, regner jeg med at det vil bli en økning av folk som har problemer med skarpsyn. Dessuten forekommer sykdommen Makuladegenerasjon, ’kalk på netthinnen’, også hyppig blant eldre mennesker. En del av disse pasientene kan behandles, sier Bjørnsson.

Ønsker nasjonal testing
Bjørnsson ønsker en nasjonal plan for såkalt øye-screening av pasienter med diabetes. Her blir øyet undersøkt for å finne tidlige tegn på sykdommer.

- Med aktiv oppfølging av alle diabetikere kan vi forhindre utvikling av sykdommer. Samfunnet ville spare store kostnader på en systematisk sjekk av denne gruppen, sier Bjørnsson.

Han får støtte av spesialist i allmennmedisin og leder for Diabetesforum Harald Bergrem.

- Oppfølging av diabetes og øyelidelser er et forsømt område i Norge. Det er svært viktig at det etableres et nasjonalt opplegg for slik screening, der alle pasientene følges opp, sier Bergrem.

- I dag er det opp til fastlegen og hver enkelt pasient å passe på. Det er ikke alltid så enkelt. Blant annet fordi folk mangler informasjon, påpeker han.

Venteliste
Omnia Medisinske Senter i Oslo åpnet i mars Skandinavias første øyeklinikk, Retinaklinikken, som fokuserer på netthinnelidelser.

- Vi har allerede stor pågang av pasienter. Folk må ofte stå lenge på ventelister for å komme til behandling av øyelidelser, og vi håper å kunne avlaste dette noe, sier Bjørnsson, som tidigere jobbet ved Rikshospitalet.

- Det er mye folk kan gjøre for å forebygge utvilklingen av lidelser i det indre øyet. De som har diabetes 2 bør gå til øyelegen hvert år. Hvis denne pasientgruppen kommer tidlig nok, kan man i mange tilfeller hindre blindhet. For visse typer Makuladegenerasjon finnes det behandling og flere alternativer er like rundt hjørnet. Også her er resultatet avhengig av rask diagnose og behandling. I tillegg er det visse vitaminer man kan ta forebyggende, og man bør være oppmerksom på eventuelle øyesykdommer i familien, påpeker Bjørnsson.

Mozon.no, 05.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer