Frykter forvirring rundt nye taxfree-kvoter

Du kan bytte tobakk mot alkohol, men det kan være lettere sagt enn gjort.

NYE REGLER: Nå kan du bruke enda mer penger på alkohol, om du ikke bruker noe på tobakk. Foto: PER ERVLAND
NYE REGLER: Nå kan du bruke enda mer penger på alkohol, om du ikke bruker noe på tobakk. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da FrP/Høyre-regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett i mai, var en ny taxfree-ordning som åpnet for mer alkoholkjøp blant sakene som vekket oppmerksomhet. Og samarbeidspartiet KrF nektet å støtte forslaget.

- Å prioritere taxfree fremfor bekjempelse av barnefattigdom er ikke i tråd med vår linje, som KrF-eren Hans Olav Syversen sa til NTB.

Men Venstre var med på moroa, og flertallet i Stortinget sikret. Den nye taxfree-ordningen blir derfor satt i verks fra og med 1. juli.

Den nye regjeringen har også sørget for forhåndsbestilling av taxfree-varer

Slik er den nye alkoholkvota

Her er tobakkskvota du nå kan bytte ut

 • 200 sigaretter (10 tyvepakninger), eller:
 • 250 gram rullings, eller:
 • 250 gram snus, tilsvarende:
 • 10 bokser porsjonsnus, i tillegg til:
 • 200 blader rullepapir.
 • Kvotene gjelder både i flyplassers taxfree-butikker, og på for eksempel harrytur til Sverige. I dag er kvota på alkohol:

  • 1 liter brennevin, 1,5 liter vin og 2 liter øl.
  • Eller 3 liter vin og 2 liter øl.
  • Eller 5 liter øl.
  Den nye kvota lar deg bytte tobakskvota med 1,5 liter vin eller øl i tillegg. Så ved å ikke kjøpe noe røyk eller snus, skal du for eksempel kunne kjøpe opptil:
  • 1 liter brennevin, 3 liter vin og 2 liter øl.
  • Eller 4,5 liter vin og 2 liter øl.

  • Eller 6,5 liter øl.
  Som før kan vinkvota byttes i øl, liter for liter, men ikke omvendt. 4,5 liter vin, tilsvarende seks vanlige flasker, blir altså maks vinkvote fremover. Sprit får du ikke kjøpt mer enn én liter av uansett, og alkoholkvota kan ikke byttes inn i mer tobakk.

  Hvor er det billigst å handle taxfree – på bakken eller på flyet?

  Frykter forvirring

  - Det er allerede en utfordring å skjønne kvota i dag. Vi får mange spørsmål rundt den, forteller administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway til Dinside.

  Selskapet driver taxfree-butikker under det tyske Heinemann-navnet på norske flyplasser.

  - Tror dere at folk nå blir enda mer forvirra?

  - Ja, til å begynne med vil nok mange lure på hvordan man bytter tobakken i alkohol, svarer Fjeld-Hansen.

  VALGFRIHET: FrPs Siv Jensen mener de nye kvotereglene skaper større valgfrihet for nordmenn på tur. Foto: ALL OVER PRESS
  VALGFRIHET: FrPs Siv Jensen mener de nye kvotereglene skaper større valgfrihet for nordmenn på tur. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


  - Hvordan vil dere opplyse kundene om dette?

  - Vi trykker blant annet opp ny informasjon til butikkene. Men lovgivningen gir kjøreregler for hvordan vi kan gjøre dette, så det blir ikke noen offensiv orientering. Vi er mest opptatt av at kunden skjønner hva han kan kjøpe: Ikke for mye, men gjerne heller ikke for lite.

  Hvor mye billigere er alkoholen på taxfree kontra polet?

  Aftenposten hevder taxfree-aktører som Fjeld-Hansen kan tjene 325 millioner nye kroner i året med de nye kvotene. Men om nordmenn vil handle mer fremover, vil ikke Fjeld-Hansen kommentere overfor Dinside.

  Mange motstandere

  Finansminister Siv Jensen (FrP) mener den nye taxfree-kvota gir nordmenn mer valgfrihet. Men å belønne de som avstår fra ett rusmiddel med mer av et annet, faller ikke overraskende i dårlig jord hos mange.

  Er du for eller mot de nye kvotene?

  (Avsluttet)
  For(82%) 5415
  Mot(18%) 1178
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Noen er bekymret for at alkoholkonsumet går opp.

  - Alkoholforbruket i Norge er allerede høyt nok, og dette forslaget vil føre til at nordmenn drikker mer. Økt tilgang til alkohol fører til økt forbruk, og derfor også flere skader og problemer, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis i en pressemelding.

  Andre har mer økonomiske grunner til å være skeptisk.

  - Dette er et usosialt forslag som vil øke alkoholkonsumet, ramme norsk bryggerinæring og undergrave Vinmonopolet, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, i en pressemelding.

  PS: Synes du det er vanskelig med kvoter, finner du mange apper som kan hjelpe deg ved å søke på «kvote» i app-butikken på telefonen din.

  Her er de billigste taxfree-ferjene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer