Frykter hyttebråk

Frykter hyttekrangler kan få grobunn i sommer.

HVOR GÅR GRENSA? Konfrliktrådet frykter en økning i nabokrangler når flere skal tilbringe sommeren på hytta. Foto: NTB scanpix
HVOR GÅR GRENSA? Konfrliktrådet frykter en økning i nabokrangler når flere skal tilbringe sommeren på hytta. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mange nordmenn vil feriere på hytta i sommer. Men late dager ved sjøen eller på fjellet kan raskt bli forstyrret av irriterende naboer, ifølge konfliktrådet.

– Det forventes at mange vil tilbringe mye tid på hytta denne sommeren. Hytta eller ferieleiligheten er et fristed for å slappe av, ha det hyggelig og samle krefter. Men for noen blir hytteidyllen forstyrret av konflikter med de i nabohytta, skriver konfliktrådets direktør Christine Wilberg i en kronikk.

Bålpannerøyk og tomtegrenser

Wilberg peker på at det er mange typer konflikter som kan oppstå enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Det kan dreie seg om alt fra uklare tomtegrenser, bruksrett til brygge og strømtilkobling – til krangler om bålpannerøyk som blåser inn i nabohytta.

– Når et irritasjonsmoment forblir uløst, utvikler det seg raskt til flere – og snart kan språkbruken bli lite hyggelig enten det kommer over gjerdet eller i brevs form, skriver Wilberg.

Hun understreker at et møte i konfliktrådet i disse tilfellene kan løse flere av problemene, fremfor å ta sakene gjennom en kostbar og lang prosess i rettsapparatet.

– I et møte i konfliktrådet kan begge parter komme med sine synspunkter og behov. Sammen med en upartisk mekler vurderes mulighetene for å få til en løsning begge kan godta, skriver Wilberg.

Nabokonflikter stod for 9 prosent av sakene som ble meldt inn til konfliktrådet i 2019.

Sørlendingene kragler mer

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Codan Forsikring i januar, svarte én av ti nordmenn at de har kranglet med naboen det siste året.

Der fremgår det at det er på Sørlandet med Telemark at folk har lettest for å ende i krangel med naboen. I denne landsdelen oppgir 13 prosent å ha kranglet med en nabo i løpet av det siste året.

Det er i den motsatte enden av landet at det krangles minst: I Nord-Norge sier nemlig under halvparten så mange, seks prosent, at de har kranglet med en nabo de siste 12 månedene.

På landbasis svarer 20 prosent at støy er det som irriterer aller mest med naboen.

Og det er i Oslo støyproblemet er størst: 38 prosent av de spurte i hovedstaden oppgir å irritere seg over bråk fra naboen.

I så godt som alle landsdelene er nabostøy det som irriterer mest, bortsett fra på Vestlandet. Der er det i stedet rot på nabotomtene som topper irritasjonslista.

Tidligere i år oppfordrer forsikringsselskapet Codan forsikring folk til å være rause mot hverandre i forhold til å ikke la seg irritere av naboen.

– Corona-krisen kan sette mange naboskap på prøve, uttalte Georg Richvoldsen i Codan Forsikring i en pressemelding.

Han advarte også mot at en nabofeide fort kan bli kostbar, selv om det er gratis å henvise saker til konfliktrådet.

- Dessverre finnes det også eksempler på nabokrangler som ender opp i rettsapparatet, og da kan regningen bli høy, sa Richvoldsen.

Flest vold- og trusselsaker

Konfliktrådene i Norge mottok 7383 saker i løpet av 2019. Vold- og trusselsaker utgjør en tredjedel av samlet saksmengde.

Konfliktrådets virksomhet bygger på gjenopprettende prosesser som legger til rette for at partene og andre som er berørt av et lovbrudd eller en konflikt, møtes ansikt til ansikt. Møtet har fokus på ansvar og konsekvenser. I 2019 ble det inngått nærmere 2300 avtaler.

I tillegg til vold og trusler utgjør økonomiske konflikter 10,7 prosent av samlet sakstall (747 saker), nabokonflikter 9 prosent (627), naskeri 8,2 prosent (572) og krenkelser 7,1 prosent (496).

Det samlede sakstallet i 2019 viser en nedgang på seks prosent sammenliknet med året før.

I løpet av 2019 er Konfliktrådet organisert etter samme geografisk inndeling som politidistriktene i Norge. Fra 22 til 12 konfliktråd, samtidig som samtlige 22 kontorer er opprettholdt med samme geografisk plassering og tilgjengelighet for publikum

Konfliktrådene i Norge har 550 meklere over hele landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer