Frykter ikke epidemier

Likene brennes og begraves i massegraver etter katastrofen i Sørøsts-Asia. Men frykten for epidemier er betydelig overdrevet, mener norske eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Kan døde kropper etter en naturkatastrofe ta enda flere menneskeliv?

Det er lite sannsynlig, mener ekspertene ved Folkehelseinstituttet i Oslo. De mener frykten for smittsomme epidemier er sterkt overdrevet etter flom-katastrofen for en uke siden.

- Erfaringsmessig fører naturkatastrofer ikke til store epidemier, og sjelden til at det rammede område opplever nye sykdommer, skriver Folkehelsa på sine websider.

Kolera og dysentriForurenset drikkevann kan derimot bli et lokalt problem for mange mennesker.

- Lik kan ha havnet i brønner og andre vannkilder. Dette kan føre til diaresykdommer hos dem som drikker vannet.

- Bortsett fra dette er ikke likene smittefarlige. Eventuelle smittestoffer i likene dør raskt. Forråtnelsesbakteriene er ikke farlige for mennesker. Likene kan derfor ikke føre til epidemier. Det er uheldig om en unødvendig frykt for epidemier fører til at lik kremeres eller begraves før identifikasjon, skriver Folkehelsa.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt mener frykten for smittsomme epidemier er sterkt overdrevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer