Renteøkning og inkasso

Frykter «misligholdsbølge»

Økte lånerenter og flere saker som sendes til inkasso kan gjøre høsten tøff for mange.

FELLE: Vurderer du å ty til forbrukslån, kan et privat lån fra noen du stoler på være en bedre løsning. I saken står mer om hva som kan skje når renta øker og inkassokravene hoper seg opp. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea og John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I høst vil vi trolig få den første renteøkningen siden pandemien traff oss i 2020, ifølge signalene fra Norges Bank i siste Pengepolitisk rapport.

Det betyr at renta sannsynligvis økes med 0,25 prosentpoeng den 23. september, som altså er datoen for høstens første rentemøte.

Og, rentebanen til sentralbanken illustrerer at styringsrenta skal opp til 1,5 prosent innen utgangen av 2024, hvilket betyr at boliglånsrentene da vil ligge rundt tre prosent.

- Mer mislighold og tvangssalg

Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner, frykter at en renteøkning på bare én prosent vil føre tilat flere av de som sliter fra før, og har lite i økonomisk buffer, kan få problemer med å betjene boliglån, studielån og lignende.

- Dette kan føre til at flere misligholder lånene sine, og i ytterste konsekvens kan vi få flere tvangssalg, sier Grindland til Dinside.

- Økt rente vil føre til at de faste månedlige kostnadene øker og økonomien «trangere». Vi anbefaler folk å se over økonomien allerede nå ved å sette opp et budsjett som tar hensyn til høyere rente, slik at de er forberedt på en eventuell renteøkning, sier Aleksander Nordahl i Virke Inkasso til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer