Økonomi i 2022

Frykter mye på nyåret

Mange våkner opp til sitt verste mareritt, både på denne og andre siden av nyttår. Slik ruster du opp for å takle dyrere strøm, lån, drivstoff og varer.

TØFF VINTER: Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom. Foto: NTB / DinSide
TØFF VINTER: Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom. Foto: NTB / DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 2,5 millioner nordmenn frykter aller mest økte strømpriser og konsekvensene det vil ha for deres privtatøkonomi i 2022. Videre blir vi bekymret av økte matvarepriser, uforutsette utgifter, høyere renter og skatte- og avgiftsøkninger.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1.

- Ikke bare er strømprisene rekordhøye, også drivstoffprisene er høye og rentene på boliglån er på vei opp. Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen til DinSide.

Strømprisen utenfor vår kontroll

Høye strømpriser er nordmenns store frykt - noe som ikke er rart.

- Prisene fyker i været, helt uten forvarsel, til nye høyder og totalt utenfor vår kontroll. I tillegg til at strømprisen er rekordhøy, gjør også usikkerheten rundt prisutviklingen at vi bekymrer oss. Vi liker å vite hva ting koster og planlegge ut ifra det, men akkurat nå er det helt umulig når det kommer til strøm, sier Gundersen.

Også forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank skjønner at strømprisen bekymrer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.