Økonomi i 2022

Frykter mye på nyåret

Mange våkner opp til sitt verste mareritt, både på denne og andre siden av nyttår. Slik ruster du opp for å takle dyrere strøm, lån, drivstoff og varer.

TØFF VINTER: Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom. Foto: NTB / DinSide
TØFF VINTER: Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom. Foto: NTB / DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 2,5 millioner nordmenn frykter aller mest økte strømpriser og konsekvensene det vil ha for deres privtatøkonomi i 2022. Videre blir vi bekymret av økte matvarepriser, uforutsette utgifter, høyere renter og skatte- og avgiftsøkninger.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1.

- Ikke bare er strømprisene rekordhøye, også drivstoffprisene er høye og rentene på boliglån er på vei opp. Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen til DinSide.

Strømprisen utenfor vår kontroll

Høye strømpriser er nordmenns store frykt - noe som ikke er rart.

- Prisene fyker i været, helt uten forvarsel, til nye høyder og totalt utenfor vår kontroll. I tillegg til at strømprisen er rekordhøy, gjør også usikkerheten rundt prisutviklingen at vi bekymrer oss. Vi liker å vite hva ting koster og planlegge ut ifra det, men akkurat nå er det helt umulig når det kommer til strøm, sier Gundersen.

Også forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank skjønner at strømprisen bekymrer:

- Den er nådeløs, og må betales enten du vil, eller ei. Det er også ganske inngrepene tiltak du må gjøre hjemme dersom du virkelig skal få redusert strømregninga di, sier Olsen til DinSide.

STRØMSMART: Superenkle grep kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Rente-regning på 40 000,-

Hun er imidlertid overrasket over at renteøkningene ikke er høyere på lista over det folk flest frykter på nyåret. Vi har allerede hatt to renteøkninger i 2021, og det er ventet tre til i 2022.

- Jeg er litt usikker på om folk forstår hvilken betydning disse renteøkningene vil ha å si for ens egen privatøkonomi, sier Olsen.

- Har du fire millioner kroner i lån, og renta øker ytterligere tre ganger med 0,25 prosentpoeng, kan du forvente økte renteutgifter på 40 000 kroner i året før skatt, eksemplifiserer hun.

Sparsommelige planer

I undersøkelsen kommer det fram at våre topp fem økonomiske nyttårsforsett er å redusere forbruket, spare mer, kutte i unødvendige utgifter, sløse mindre og handle mer økonomisk.

- Mange ønsker å bruke mindre penger på ting de ikke trenger, spare mer og få mer igjen for pengene sine. Dette er faktisk veldig fornuftige forsetter for 2022, sier forbrukerøkonom Gundersen.

- Under pandemien har vi for alvor sett viktigheten av en bufferkonto. En god buffer vil definitivt være med på å bygge økonomisk trygghet hos den enkelte i tida framover, sier Olsen i Danske Bank.

Slik takler du 2022-økonomien

Avslutningsvis får du noen gode råd til hvordan du kan ruste opp økonomisk for å håndtere alle prisøkningene som er ventet framover:

  • Sjekk renta på boliglånet ditt hos Finansportalen, og prut eller bytt bank om du kan få lavere rente enn du allerede har. Se også om du har mulighet til å betale ekstra på lånet, for jo fortere du betaler boliglånet ned, desto mindre koster det deg totalt.
  • Sikre at du har den beste strømavtalen du kan få, for eksempel ved å sjekke prisene på Strømpris.no. Hvorvidt du vil ha spotpris eller fastpris kommer an på hvor mye forutsigbarhet du har behov for. I tillegg er det slik at den billigste strømmen er den du ikke bruker, så sjekk hvor du kan spare mest på å kutte forbruket - og noen strømsparetips er utrolig enkle.
  • Mat må du ha, men det er likevel smart å tenke sparing. Skriv handleliste og gå i butikken én eller to ganger i uka. Da unngår du dyre impulskjøp. Det samme bør du tenke når du handler andre ting enn mat, og det kan være en god idé å søke opp det du skal kjøpe på Prisjakt.no eller Prisguiden.no for å se hvor du får den laveste prisen.
  • Drivstoff koster penger, men lærer du å følge litt ekstra med på prisene, kan du spare 6000 kroner i året bare på dette. Prisene kan skille fra to til tre kroner, og har du en tank på 45 liter og fyller for 16 kroner literen, snakker vi om 720 kroner. Fyller du for 19 kroner literen, derimot, koster det 855 kroner. Med denne differansen og at du fyller full tank opptil fire ganger i uka, er det sparepotensiale på 500 kroner i måneden, eller 6000 kroner i året, ifølge Olsen i Danske Bank.
  • Kutt ut sløsing ved å bruke DinSides sløsekalkulator. Deretter får du bukt med lommetyvene, som kan være forsikringer du ikke trenger, medlemskap på treningssenter eller strømmetjenester du ikke bruker og annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer