Økonomi i 2022

Frykter mye på nyåret

Mange våkner opp til sitt verste mareritt, både på denne og andre siden av nyttår. Slik ruster du opp for å takle dyrere strøm, lån, drivstoff og varer.

TØFF VINTER: Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom. Foto: NTB / DinSide
TØFF VINTER: Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom. Foto: NTB / DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 2,5 millioner nordmenn frykter aller mest økte strømpriser og konsekvensene det vil ha for deres privtatøkonomi i 2022. Videre blir vi bekymret av økte matvarepriser, uforutsette utgifter, høyere renter og skatte- og avgiftsøkninger.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1.

- Ikke bare er strømprisene rekordhøye, også drivstoffprisene er høye og rentene på boliglån er på vei opp. Det blir mye på én gang, og mange kommer opplagt til å slite med å få økonomien til å gå opp gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen til DinSide.

Strømprisen utenfor vår kontroll

Høye strømpriser er nordmenns store frykt - noe som ikke er rart.

- Prisene fyker i været, helt uten forvarsel, til nye høyder og totalt utenfor vår kontroll. I tillegg til at strømprisen er rekordhøy, gjør også usikkerheten rundt prisutviklingen at vi bekymrer oss. Vi liker å vite hva ting koster og planlegge ut ifra det, men akkurat nå er det helt umulig når det kommer til strøm, sier Gundersen.

Også forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank skjønner at strømprisen bekymrer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer