Leiepriser

Frykter ny regjering vil gi økte leiepriser

Utleiere vil skyve eventuelt økt skatteregning over på leietakerne, viser undersøkelse.

KAN BLI DYRERE: Flere utleiere er klare på at de må sette opp leieprisene dersom formuesskatten øker. Foto: Huseierne
KAN BLI DYRERE: Flere utleiere er klare på at de må sette opp leieprisene dersom formuesskatten øker. Foto: Huseierne Vis mer
Publisert

Snittleieprisen i september var 3,4 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor, ifølge ferske tall fra Husleie.no.

– Det kostet 12 740 kroner måneden i snitt å leie en bolig i Oslo i september. Dette er en måned som tradisjonelt sett er rolig for leiemarkedet i hovedstaden, så jeg hadde forventet en liten nedgang, sier daglig leder Kjetil Olsen.

Leieprisene i Bergen, på en annen side, svinger voldsomt:

– Vi har aldri vært borti maken til svingninger i leieprisene som det vi har sett i Bergen den siste tida. I juli var snittprisen 10 455 kroner måneden, og nå i september havnet prisen på et bunnivå med 7737 kroner per måned. Så lave snittpriser har vi ikke målt i Bergen tidligere, selv ikke da pandemien var på sitt aller verste, sier Olsen.

I Trondheim, derimot, er leiemarkedet mye mer stabil. Der koster det 9470 kroner måneden å leie i snitt. Olsen i Husleie.no tror snittleieprisen i Trondheim kommer til å stabilisere seg rundt 10 000 kroner per måned neste år.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som drømmer om å kjøpe din første bolig. Vis mer

Kan bli dyrere å leie

I begynnelsen av oktober jobber Arbeiderpartiet og Senterpartiet med å danne ny regjering.

Vi vet ennå ikke hvordan regjeringsplattformen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir, men kan den kommende regjeringens økonomiske politikk komme til å påvirke leieprisene?

– Ja, utvilsomt. Jeg har snakket med flere av våre utleiere, både små og store aktører, de siste dagene, og det er knyttet stor spenning til hvordan den rød-grønne regjeringens skattepolitikk blir, svarer Olsen, og viser til en fersk undersøkelse Husleie.no har gjennomført blant sine utleiere:

  • I undersøkelsen kommer det fram at drøyt 15 prosent av dem vurdere å selge utleieboligene sine dersom det blir en økning i formuesskatten.
  • Og blant de som vil beholde utleieboligene sine, er mange klare på at de må sette opp leieprisene dersom formuesskatten øker - hele 53,6 prosent av utleierne svarer at det er svært eller ganske sannsynlig at de vil vurdere å øke husleia tilsvarende som en eventuell økning i formuesskatten.

Dermed svarer altså flertallet av utleierne at de vil sende en eventuelt økt skatteregning direkte videre til leietakerne.

– Det samme har vi sett også tidligere, for eksempel da Oslo skrudde opp de kommunale avgiftene betydelig for å finansiere et kostbart kildesorteringssystem. Prisøkningen førte til et hopp i leieprisene, påpeker Olsen.

Høy formue = økt skatt

Dinside har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Arbeiderpartiet til denne konkrete saken, men på nettsiden sin skriver partiet at de gikk til valg på skatte- og avgiftsopplegget fra sitt alternative budsjett for 2021:

  • Samlet skatte- og avgiftsnivå for folks inntekter vil være uendret.
  • Selskapsskatten skal ligge i ro på 22 prosent.
  • Formuesskatten vil være i tråd med skatteforliket i 2016, altså må de med høyest formue skatte mer, og bunnfradraget økes. Aksjer, andeler i fond, næringseiendom og driftsmidler mv. skal også telle med som formue, med en verdsettelsesrabatt på 20 prosent.

Regjeringen Solberg legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2022 tirsdag 12. oktober. Etter at budsjettet er lagt fram, kunngjør statsministeren at regjeringen vil søke avskjed. Fram til den nye regjeringen formelt er innsatt, som vanligvis skjer påfølgende fredag, fungerer den sittende regjeringen som et såkalt forretningsministerium.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer