SCA-svindel:

Frykter ny svindelbølge

– Nå sitter de og finsliper på SMS- og e-postkunnskapene sine, sier ekspert.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

31. desember ble det gjort en ganske stor endring med tanke på betaling på nett i EØS-området.

Fra den datoen ble det nemlig ikke lenger nok å plotte inn kortnummer, utløpsdato og CVC-kode for å bestille noe på nett - nå er såkalt SCA innført, sterk kundeautentisering (strong customer authentication), som innebærer at betalinger må bekreftes med en ekstra faktor, som engangskode via BankID og lignende.

Og det kan bli grobunn for en rekke nye svindelforsøk.

Varsko på forhånd

– Ofte kommer vi ut med advarsler etter at svindelen har skjedd, men her er det så åpenbart at det vil komme, så vi vil gjerne være i forkant denne gangen, sier Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank til Dinside.

Mange banker og kortselskaper sender i disse dager ut informasjon om økt sikkerhet for betaling, og Reite mener at vi i en slik situasjon, der vi skal tilpasse oss en ny ordning, senker guarden.

Bankene har tidligere sett at svindlere er svært oppmerksomme på endringer som gjøres i rutiner for betalingssystemer, og at de raskt klarer å lage målrettede svindler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer