Strømkrisa:

Frykter prisen løper løpsk

Norske strømanalytiker tror strømprisen kan nå 20 kroner pr. kilowattime hvis alle faktorene går i gal retning. Putins krig mot Ukraina skaper frykt i et Europa som går en usikker vinter i møte.

DYR STRØM: Prisen på strøm kan bli skyhøye utover vintere, og strømekspert mener prisene vil holde seg stabilt høyt over lang tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DYR STRØM: Prisen på strøm kan bli skyhøye utover vintere, og strømekspert mener prisene vil holde seg stabilt høyt over lang tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har Norge opplevd så høye strømpriser som vi har gjort denne sommeren og høsten. Lite nedbør sist vinter etterfulgt av en tørr vår og sommer, har ført til rekordlav dekningsgrad i vannmagasinene i Vestlandet, Sør-Norge og Østlandet.

Krigen i Ukraina

At Vladimir Putin bruker gass som våpen i krigen mot Ukraina, har satt energisituasjonen i Europa i en akutt krise.

- Når hovedkilden for energi i Europa tas bort, skaper dette en enorm usikkerhet i markedet, sier Lene Hagen, senioranalytiker i Volue Insight.

Hun sikter til gassledningen North Stream 1 som kan frakte 55 milliarder kubikkmeter gass i året til Europa. Den har i lengre tid gått med redusert kapasitet, men da russiske myndigheter tidligere denne uka annonserte at de vil stoppe gassleveranser gjennom rørledningen inntil sanksjonene er opphevet, steg gassprisen rundt 30 prosent.

Det grønne skiftet

- Før Russland gikk inn i Ukraina var Europa på vei inn i en omstilling av energimarkedet med det grønne skiftet som vil skape en forandring både i produksjonssammensetning og forbruket over tid. En krig i Europa i tillegg til denne omstillingen skaper en usikker framtid for utviklingen videre i dette markedet, sier Hagen til Dagbladet.

Senioranalytiker i Volue Insight, Lene Hagen. Foto: Privat.
Senioranalytiker i Volue Insight, Lene Hagen. Foto: Privat. Vis mer

Hennes kollega, sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt, går enda lengre i sin analyse og svarer følgende på om strømprisen i Norge kan komme opp mot et fransk nivå – over 20 kroner pr. kWt til vinteren:

- Ja, det kan skje at vi må betale 20 kroner pr. kilowattime. I enkelttimer er det prisnivået vi må ligge på om vi skal hente kraft for å spare enda mer vann, sier Lilleholdt.

Han understreker at dette er et ekstremt scenario hvor alle faktorer peker i feil retning.

- For et par måneder siden var 5–6 kroner ganske drøye priser, og 10 kroner var bortimot utenkelig. Nå har dette forandret seg og jeg har sluttet å tro at det finnes et tak for hvor høyt strømprisene kan gå, sier Tor Reier Lilleholt.

20 kroner kWt: Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt tror strømprisen kan bli opp mot 20 kroner pr. kWt i vinter. Foto: NTB/Volue Insight
20 kroner kWt: Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt tror strømprisen kan bli opp mot 20 kroner pr. kWt i vinter. Foto: NTB/Volue Insight Vis mer

Fabian Rønningen, analytiker i Rystad Energy, er litt mer optimistisk i sine forventninger til strømprisen.

- Ja, det kan skje, men jeg tror ikke det er et veldig realistisk scenario, og at ekstremt mye må gå galt for at det skal skje, sier Rønningen.

Han mener prisen for vinteren har bedret seg noe i det siste, og viser til at Frankrike som mest sannsynlig kommer til å slite mest med priser til vinteren, i øyeblikket har priser langt fra 2000 euro pr. MWt.

Ekstreme priser

- Et scenario hvor fransk kjernekraft er enda lavere enn nå vil føre til ekstreme priser i Frankrike på kalde dager, som kan nå opp mot 2000-3000 euro i de dyreste timene. Dette kombinert med veldig dyr gass og kull, kan føre til veldig høye gjennomsnittspriser i Sør-Norge, men jeg tror gjennomsnittsprisen vil bli lavere, sier Rønningen.

Han tror strømprisene vil være høy i lang tid framover.

- Vi får definitivt ikke normale strømpriser i 2023 slik jeg ser det. 2024 vil nok være en stor forbedring fra 2022, men fortsatt ikke på 2019-nivå etter min mening. Så krisen er definitivt langvarig, sier Rønningen.

Situasjonen har skapt stor bekymring for energiprisene og energiforsyningen i vinter, når husholdninger over hele Europa trenger energi til å varme opp boligene sine.

Enorme svigninger

- Dette skaper enorme svingninger i strømprisene, og vi kan forvente oss et sterkt prisnivå framover. Været, nedbør, temperatur og vindkraftproduksjon vil være viktig for strømprisutviklingen sammen med tilgjengelighet av gass og andre energikilder som kjernekraft, kull og LNG på markedet, sier Lene Hagen.

Politiske tiltak er gjennomført for å bedre energibalansen ved å mane til redusert produksjon og forbruk, og kunne bedre prisnivået ut til husholdninger og næringsliv.

Vedvarende høy strømpris

- Ytterligere konkrete tiltak diskuteres og forventes gjennomført både i EU og nasjonalt for å bedre situasjonen med rekordhøye prisforventninger framover, sier Hagen.

- Hva skjer hvis det blir lite vind og sol i Europa til vinteren?

- Lite vindkraftproduksjon i Europa påvirker prisnivået sterkt i Europa og Tyskland og derav det norske prisnivået i Sør-Norge. Dette har vi erfart spesielt i sommer. I kombinasjon med lite tilgjengelig gass kan det bli en stram situasjon som kan skape et vedvarende høyt prisnivå og usikkerhet i markedet med store prissvingninger fra dag til dag.

Hun mener likevel det er en del lyspunkter i horisonten som følge av Putins forsøk på å splitte Europa med å skru igjen gasskrana.

- Da er det en reell fare for at vi får en meget stram situasjon i vinter og til våren. Hvis dette slår til kan vi komme i en situasjon hvor det er en viss fare for at det må innføres restriksjoner til våren, sier Hagen.

Økende LNG

Hun mener likevel det er en del lyspunkter i horisonten som følge av Putins forsøk på å splitte Europa med å skru igjen gasskrana.

- Vi ser at tempoet for produksjon av fornybar energi økes og nye prosjekter godkjennes raskere og vil ferdigstilles på kortere tid. Ny flytende lagringskapasitet av LNG er allerede på plass utenfor Nederland pluss to nye vil komme på plass rundt årsskiftet i Tyskland. Dette vil ha en positiv innvirkning på energibalansen i Tyskland og det Europeiske markedet generelt.

Frankrikes kjernekraftproduksjon har vært betraktelig redusert gjennom sommermånedene delvis relatert til et etterslep av vedlikehold gjennom pandemien, og redusert produksjon grunnet hetebølgen i Europa i sommer.

- Produksjonsnivået er her også ventet å øke utover høsten mot vinteren og vil være et positivt element i den helhetlige balansen, sier analytikeren.

Europa står samlet

Jevn leveranse av gass via rørledninger til Europa har gitt Russland gode inntekter de siste månedene til tross for redusert levert gassvolum, men samtidig med rekordhøye prisnivå.

- Man kunne nok ha tenkt å påvirke europeisk politikk med å destabilisere markedet gjennom en redusert energileveranse. Europa har agert motsatt – Europa viser at de står samlet i krisen og samarbeidet styrkes, sier Lene Hagen, senioranalytiker i Volue Insight.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer