Strømkrisa:

Frykter prisen løper løpsk

Norske strømanalytiker tror strømprisen kan nå 20 kroner pr. kilowattime hvis alle faktorene går i gal retning. Putins krig mot Ukraina skaper frykt i et Europa som går en usikker vinter i møte.

DYR STRØM: Prisen på strøm kan bli skyhøye utover vintere, og strømekspert mener prisene vil holde seg stabilt høyt over lang tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DYR STRØM: Prisen på strøm kan bli skyhøye utover vintere, og strømekspert mener prisene vil holde seg stabilt høyt over lang tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har Norge opplevd så høye strømpriser som vi har gjort denne sommeren og høsten. Lite nedbør sist vinter etterfulgt av en tørr vår og sommer, har ført til rekordlav dekningsgrad i vannmagasinene i Vestlandet, Sør-Norge og Østlandet.

Krigen i Ukraina

At Vladimir Putin bruker gass som våpen i krigen mot Ukraina, har satt energisituasjonen i Europa i en akutt krise.

- Når hovedkilden for energi i Europa tas bort, skaper dette en enorm usikkerhet i markedet, sier Lene Hagen, senioranalytiker i Volue Insight.

Hun sikter til gassledningen North Stream 1 som kan frakte 55 milliarder kubikkmeter gass i året til Europa. Den har i lengre tid gått med redusert kapasitet, men da russiske myndigheter tidligere denne uka annonserte at de vil stoppe gassleveranser gjennom rørledningen inntil sanksjonene er opphevet, steg gassprisen rundt 30 prosent.

Det grønne skiftet

- Før Russland gikk inn i Ukraina var Europa på vei inn i en omstilling av energimarkedet med det grønne skiftet som vil skape en forandring både i produksjonssammensetning og forbruket over tid. En krig i Europa i tillegg til denne omstillingen skaper en usikker framtid for utviklingen videre i dette markedet, sier Hagen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer