Frykter superinfluensa

Flere varianter av influensaviruset er blitt resistente mot vanlige medisiner. Forskere frykter en ny dødelig influensaepidemi.

Publisert
Sist oppdatert

Leger og forskere over hele verden kjemper en kontinuerlig kamp mot influensa. Med jevne mellomrom dukker det opp nye influensavirus som sprer seg over landegrensene.

Utfordringen til medisinerne er å stadig utvikle nye medisiner som kan fungere som vaksine og behandling av sykdommen.

Men nå advarer japanske leger mot en ny utvikling i dette kappløpet. De mener influensavirusene stadig oftere utvikler varianter som er motstandsdyktige mot de medisinene vi hittill har utviklet.

Smarte virusEn undersøkelse på 50 barn med influensa i Japan viste at ni barn var bærere av en variant som ikke reagerte på vanlige influensamedisiner.

Medikamentene som vanligvis brukes mot influensavirus hører til i gruppen av neuraminidase-hemmere. I Norge selges disse medisinene under navn som Relenza og Tamiflu.

- Vår undersøkelse viser at vi fremover må regne med å møte flere resistente virus når vi baserer oss på neuraminidase-hemmere for å unngå en ny global influensa-epidemi, sier forskerne fra Universitetet i Tokyo til BBC.

Den japanske undersøkelsen er publisert i legetidsskriftet The Lancet og har vakt sterke reaksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer