Matpriser

Frykter tomme hyller

En dårlig appelsinhøst kan gi økte priser på juice, og dårligere utvalg i butikkene.

APPELSINER HELE ÅRET: Det er ikke mange tiårene siden appelsiner var sesongvare, nå er det i butikkene hele året. Akkurat nå er prisen på rundt 40 kroner kiloet. Foto: Elisabeth Dalseg
APPELSINER HELE ÅRET: Det er ikke mange tiårene siden appelsiner var sesongvare, nå er det i butikkene hele året. Akkurat nå er prisen på rundt 40 kroner kiloet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig appelsinhøst i Florida skaper juiceproblemer, melder Børsen, via den danske nettavisa FødevareWatch.

Tidligere i sommer meldte produsenter i Florida at prisen på appelsiner kom til å stige, etter en dårlig sesong. Amerikansk appelsinproduksjon er på det laveste nivået på 100 år, og det er særlig appelsiner som brukes i juice, som er rammet, ifølge Financial Times.

Hos våre naboer i sør er det ventet at prisen vil stige, og butikkene frykter tomme hyller i fruktdisken.

- Hvordan står det til her hjemme?

- Tilgangen på spiseappelsiner (eller dessertappelsiner som de egentlig heter) og juiceappelsiner i den oversjøiske sesongen har gått ned, på grunn av klimatiske forhold, sier Anne Victoria Frogner, informasjonsrådgiver i Bama, til DinSide.

Dette gjelder ikke bare appelsiner fra Florida, men situasjonen er utfordrende flere steder i verden.

- Den siste tida har det vært mye regn, noe som er utfordrende for de fleste typer appelsiner. Vi jobber derfor tett sammen med leverandørene våre for å sikre tilgangen til appelsiner med riktig smak og kvalitet, slik at norske forbrukere skal kunne handle appelsiner også framover.

Bama har leverandører fra flere steder i verden, for å sikre en jevnere tilgang på appelsiner.

- Det betyr at vi har tilgang til en rekke typer ulike opprinnelser som er modne til ulike tider. Per nå får vi spiseappelsinene fra Sør-Afrika. Juiceappelsinene kommer også derfra nå, i tillegg til Hellas, Spania, Uruguay og Argentina.

Hvordan prisene vil bli, er det vanskelig å få noen til å uttale seg om - ettersom Konkurransetilsynet har gitt dagligvarebransjen streng beskjed om ikke å røpe framtidige priser. Men all økonomisk teori tilsier at når råvaretilgangen er begrenset, skal prisene opp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer