Fryser du?

Muligens kommer det av at du er ensom ...

Ensomme mennesker fryser lettere skal vi tro to canadiske psykologer Foto: Colourbox
Ensomme mennesker fryser lettere skal vi tro to canadiske psykologer Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sosial isolasjon gjør at du føler deg fysisk kald, slår to canadiske psykologer fast etter å ha eksperimentert med 65 studenter. Videre viser undersøkelsene at mennesker som føler seg ensomme oftere velger varm suppe eller kaffe istedenfor kald mat og drikke. Det melder nettstedet webmed.com.

Fysisk kald

- Det er slående at folk foretrekker varm kaffe og suppe når de føler seg ensomme. Våre undersøkelser foreslår at varm kyllingsuppe kan ha en positiv effekt på folk som føler seg sosialt isolert, sier psykolog Geoffrey J. Leonardelli ved Toronto universitet.

Sammen med kollegaen Chen-Bo Zhong gjennomførte Leonardelli to eksperimenter med 65 studenter. Først ble studentene delt opp i to grupper. Den første gruppa skulle tenke tilbake på en periode hvor de følte seg utelatt. Den andre på en tid hvor de følte seg inkludert.

Deretter ble de bedt om anslå temperaturen i rommet. Selv om temperaturen i rommet hele tiden var den samme, mente studentene at den var alt fra 11 til 40 grader. Og ganske så oppsiktsvekkende var det helt klart flere av de som følte seg utelatt som syntes det var kaldere i rommet.

Vil ha varm mat

I det andre eksperimentet fikk forskerne de 52 studentene til å spille et online dataspill som gikk ut på å kaste ball. Studentene var ikke klar over at forskerne kontrollerte spillet og trodde de spilte mot andre mennesker.
Halvparten av studentene fikk kun et par baller kastet til seg, og ble utelatt fra store deler av spillet. Den andre halvdelen av studentene fikk like mange baller kastet til seg som resten av spillerne.

For at studentene ikke skulle forstå hva som foregikk, fikk forskerne de til å ta en helt meningsløs undersøkelse. Deretter ble de spurt om hva de hadde mest lyst på av; varm kaffe, varm suppe, et eple, kjeks eller en iskald cola.
Og igjen viste teorien til psykologene seg å stemme. Studentene som ble utelukket fra spillet ville i flere tilfeller ha suppe eller varm kaffe enn det som var tilfellet for studentene som var mer delaktig i spillet.

Zhong og Leonardelli foreslår derfor at det vi føler emosjonelt, det vi føler fysisk og det vi tror, har en sammenheng. I tillegg konkluderer de med at det å føle kulde ser ut til å være en del av den menneskelige reaksjonen på sosial utelukkelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer