Full fest i helgen

Helgefylla lever i beste velgående. Vi drikker oftere og mer enn noen gang før, og stadig flere halvlitere skylles ned på fredag og lørdag.

Publisert
Sist oppdatert

Det totale alkoholforbruket har gått opp, og det er blitt vanligere å drikke mer når man drikker. Øl og vin har økt sin popularitet på bekostning av brennevin.

Dette er noen av konklusjonene forsker Øyvind Horverak ved SIRUS trekker i en gjennomgang av spørreundersøkelser om nordmenns drikkevaner, som er foretatt hvert femte år fra 1973 til 2004. Artikkelen innleder SIRUS' ferske statistikkoversikt Rusmidler i Norge.

Les også: Full fest i desember

- Det er lite som tyder på at nordmenn har fått mer kontinentale drikkevaner. Drikking er i økende grad et helgfenomen i Norge, sier Horverak. Og tallenes tale er klar: Der 46 prosent av alle drikkesituasjonene skjedde på fredag og lørdag i 1973, utgjorde helgedrikkingen 62 prosent i 2004.

Les også: Virker piller mot hangover?

Drikker mer hver gangDet er blitt vanlig å drikke mer hver gang man drikker. For kvinner har gjennomsnittsforbruket gått opp fra halvannet glass vin i 1973 til tre glass i 2004.

Unge tåler fylla best!

For menn har økningen vært fra to til tre halvlitere øl. Et annet bilde på dette er at det er blitt vanligere å drikke seg beruset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer