Lørdag ettermiddag varslet Kiwi at de ville kutte prisen tilsvarende moms på fersk og frossen fisk fram til 1. oktober. Det tilsvarer et priskutt på 15 prosent.
Kort tid etterpå meldte Rema 1000 at de ville følge etter med et priskutt på 20 prosent. Så slang også Extra seg på.
Nå lover alle de tre lavpriskjedene at fisk skal bli 20 prosent billigere fra og med mandag.
- Kiwi er prispresseren, og det er bare positivt at konkurrentene følger etter. Kiwi skal alltid være billigst, og kutter selvsagt tilsvarende eller mer. Vi er stolte av å ha startet nok en priskrig på sunne varer, sier kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin i en pressemelding.

Prissjokk på laks
Vil presse politikerne
Bakgrunnen for at Kiwi valgte å kutte prisen skal være en ny undersøkelse som viser at fire av ti nordmenn har valgt bort fisk på grunn av pris.
Særlig det siste året har prisen på fisk økt i et høyt tempo.
«Det har altså blitt vanskeligere for studenter, unge voksne og småbarnsfamiliene å spise sunt.», skrev Kiwi i en e-post til DinSide lørdag ettermiddag.
Med priskuttet ønsker Kiwi å få politikerne til å kutte momsen på fisk. De viser til at da de gjorde samme grep i 2019, så økte salget med 42 prosent over natta.
Ernæringsfysiolog Marte Ulltang har tidligere delt sin bekymring om de økte prisene på fisk.
- Prisutviklingen er svært bekymringsfull med tanke på at det anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uka, og gjerne bruke fisk som pålegg, sa hun til DinSide før sommeren.

Slår alarm: - Svært krevende
Kritisk til Kiwi
Det er imidlertid ikke alle som tar priskuttet til Kiwi for god fisk.
Siviløkonom og matvareblogger Anders Nordstad hevder lavpriskjeden faktisk setter prisen opp. Han viser til at siden midten av mars, har prisen på fisk falt med 42 prosent på råvarebørsen Fish Pool.
- Så når Kiwi kutter prisene sine med 15 prosent - etter en prisnedgang på råvaren med 42 prosent - trenger man ikke være verken rakett- eller hjerneforsker for å forstå at det de egentlig gjør er å sette prisen betydelig opp, skriver han i et innlegg på Facebook.
Avviser påstandene
Kommunikasjonsdirektøren i Kiwi sier imidlertid at påstandene til Nordstad er direkte feil.
- Det er ikke riktig at vi setter prisen opp eller tjener på dette. Tvert imot. Dette priskuttet koster oss mange millioner kroner. Vi kan love kundene at dersom prisen inn til oss går ned, vil vi justere prisen og gi priskuttet i tillegg, sier Kristine Aakvaag Arvin.
- Nordstad henviser her til spotprisen på Fish Pool, som er en markedsplass for kjøp og salg av laksekontrakter. Spotpris er ikke det samme som innkjøpspris, som er det vi betaler for varen. Han viser til toppen på denne indeksen i mars, men har tydeligvis glemt at Kiwi ikke økte en eneste fiskepris i februar, mars eller april. Dessuten selger vi ikke bare laks, men mange andre fiskeslag, både ferske, frosne og bearbeidede produkter, fortsetter hun.

Varsler høyere matpriser
- Kiwi er prispresseren og har startet nok en priskrig på sunne varer. Det tjener både kundene og folkehelsen på.
- Hva er årsaken til at dere ikke kutter mer?
- Dette er et enormt priskutt som koster oss mange millioner kroner. Dersom prisene inn til oss går ned, vil det selvsagt komme kundene til gode, svarer Arvin.
Kommunikasjonsdirektøren i Kiwi sier de ikke setter opp prisene på andre varer for å finansiere dette.
Mener han ikke tar feil
Anders Nordstad mener på sin side at påstandene hans ikke er feil.
- Prisene på fisk og sjømat har gått ned og Kiwi har satt ned prisene mye mindre enn det markedsutviklingen skulle tilsi - ergo har de økt prisene sine. Påstanden om at de taper mange millioner på dette, faller på sin egen urimelighet - de taper selvsagt ift å ikke gjøre noe med prisene, men de tjener på å senke prisene mindre enn de burde, utdyper han overfor DinSide.
Nordstad sier han er klar over at Fish Pool ikke er det stedet NorgesGruppen foretar sine innkjøp, men mener indeksen har en viktig funksjon for å skape transparens om prisutviklingen på fisk og sjømat.
- Og det den sier er at prisen på fisk og sjømat har gått betydelig ned den siste tiden. Kiwi kunne selvsagt valgt å bare justere prisene sine i tråd med denne prisutviklingen, men velger i stedet å bruke dette for å skape et annet bilde - nemlig av at de påtar seg samfunnsansvar og gir et aktivt bidrag til folkehelsen. Dette synes jeg er ekstremt spekulativt og opportunistisk, avslutter han.